Čokoládové cupcakes se slaným karamelem zpět

Těsto:
máslo95 gčokoláda (nejlépe 70%)95 grozpustná káva1 vrchovatá lžička
voda70 mlmenší vejce2 ksolej1 lžíce
podmáslí55 mlhladká mouka110 gprášek do pečiva1 lžička
kakao holandského typu25 gkrupicový cukr155 g
Krém:
máslo150 gmoučkový cukr2 vrchovaté lžíceslaný karamel dle chuti
Slaný karamel:
smetana245 mlvanilkový extrakt1 lžičkakrupicový cukr220 g
sůl1 lžička
máslo 95 g, čokoláda (nejlépe 70%) 95 g, rozpustná káva 1 vrchovatá lžička, voda 70 ml, menší vejce 2 ks, olej 1 lžíce, podmáslí 55 ml, hladká mouka 110 g, prášek do pečiva 1 lžička, kakao holandského typu 25 g, krupicový cukr 155 g, máslo 150 g, moučkový cukr 2 vrchovaté lžíce, slaný karamel dle chuti, smetana 245 ml, vanilkový extrakt 1 lžička, krupicový cukr 220 g, sůl 1 lžička

Příprava

Jelikož se už nějaký ten pátek pohybuji ve světě dobrot, nemohla jsem si nevšimnout receptů, ve kterých se vyskytuje slaný karamel. Zpočátku jsem k němu byla značně nedůvěřivá. Slané je slané a sladké je sladké! Tak jaképak copak?!

Jediným problémem slaného karamelu je, že pokud se jednou člověk odhodlá a zkusí ho, musí ho mít už napořád v zásobě! Třeba, kdyby dostal chuť na tyto výtečné cupcakes.

V kastrůlku rozpustíme máslo, čokoládu, přidáme vodu a kávu. Mícháme tak dlouho, dokud nezískáme hladkou směs. Necháme vychladnout. Mezitím v míse vyšleháme vejce, olej a podmáslí. Přidáme čokoládovou směs a postupně také sypké ingredience. Těsto plníme do 2/3 košíčků a dáme péct na 170°C po dobu 20 minut. Mezitím než nám cupcakes vychladnou, připravíme si slaný karamel. V pánvi necháme rozpustit cukr na karamel. Hned jak začne cukr zlátnout, stáhneme z plotny a mícháme dokud se cukr nerozpustí. Vrátíme na plotýnku, ztlumíme a pomalu přidáváme smetanu. Pozor! Reakce smetany s karamelem je divoká. Buďte tedy opatrní. Když karamel začne chladnout, přimícháme extrakt a sůl. Do cupcakes uděláme důlky buď tvořítkem nebo lžičkou ( nesmíte je však udělat na úplné dno ) a plníme částí slaného karamelu. Druhou část přidáme do vyšlehaného másla s cukrem. Krém dáme do cukrářského sáčku a zdobíme.

2015-02-10 Dezerty

Autor:

Počet porcí
12
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI