Čokoládové dortíky s mandlemi zpět

Čokoládový korpus:
hořká čokoláda 55-60%125 gmléko2 lžícesmetana ke šlehání 33%100 g
vejce (odděleně)4 kshladká mouka20 gmandlová mouka (mleté mandle)50 g
cukr krupice125 g
Čokoládová poleva s mandlemi:
mléčná čokoláda 35-40%100 ghořká čokoláda 55-60%100 gslunečnicový olej50 g
nasekané mandle50 g
Smetanové zdobení:
mascarpone100 gsmetana ke šlehání 33%150 gcukr1 lžička
plátky mandlí a šupinky čokolády na ozdobu
hořká čokoláda 55-60% 125 g, mléko 2 lžíce, smetana ke šlehání 33% 100 g, vejce (odděleně) 4 ks, hladká mouka 20 g, mandlová mouka (mleté mandle) 50 g, cukr krupice 125 g, mléčná čokoláda 35-40% 100 g, hořká čokoláda 55-60% 100 g, slunečnicový olej 50 g, nasekané mandle 50 g, mascarpone 100 g, smetana ke šlehání 33% 150 g, cukr 1 lžička, plátky mandlí a šupinky čokolády na ozdobu

Příprava

Jak už je z názvu patrné, hlavní roli v tomto zákusku hraje čokoláda a mandle. S trochou nadsázky by se dalo říct, že moc dalších věcí k jejich přípravě ani potřebovat nebudete. Překvapivě není uvnitř žádný krém, jen trochu šlehačky nahoře na ozdobu. Přesto jsou dortíky krásně vláčné a úžasně dobré.

Dortík tvoří čokoládový korpus, připravený téměř bez mouky. Po upečení není vzhledově sice nic moc, ale svojí chutí vám to určitě vynahradí. Dortíky jsou polité směsí mléčné a hořké čokolády, do které jsou přimíchané kousky mandlí. Díky polevě je dortík pevný a při kousnutí hezky křupe. Uvnitř je ale krásně vláčný a měkký. Také už se vám sbíhají sliny?

Čokoládový korpus

Troubu předehřejte na 175 stupňů. Potřebovat budete čtvercovou formu o rozměru 20x20 cm, případně jiný tvar vhodného rozměru. Dno formy vyložte pečícím papírem.

Čokoládu dejte do misky, přidejte mléko a v páře nebo mikrovlnné troubě nechte rozpustit. Přilijte smetanu a směs dobře promíchejte. 

Po jednom zašlehejte do čokoládové směsi žloutky, pak přidejte mleté mandle a prosátou mouku. Vše dobře promíchejte. 

Bílky ušlehejte s krupicovým cukrem do pevného sněhu. Nejdříve šlehejte samotné bílky na nižší otáčky, jakmile se vytvoří bílá pěna, začněte pomalu přisypávat cukr. Po chvilce zvyšte otáčky a došlehejte.

Sníh vmíchejte po částech do čokoládové směsi a dobře zapracujte. Těsto nalijte do připravené formy a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 25-30 minut. Špejlí si ověřte, že je korpus propečený.

Nechte chvilku vychladnout, pak opatrně překlopte na chladící mřížku.

Po úplném vychladnutí korpus rozkrájejte na 10 - 12 stejných kousků. Korpus nebude asi úplně rovný, pokud chcete, můžete ho seříznout do roviny. Já jsem jen lehce seřízla okraje, protože jsem pekla ve formě, které je trochu konická. Nakrájené kousky dejte na 30 minut do mrazáku, mezitím si připravte polevu.

Čokoládová poleva s mandlemi

Obě čokolády dejte do misky, přidejte olej a v páře nechte za občasného míchání rozpustit. Přisypte nasekané mandle a dobře promíchejte. Sundejte z páry a nechte čokoládu zchladnout na pokojovou teplotu. Pro urychlení doporučuji přelít polevu od jiné misky. 

Dortíky vyndejte z mrazáku, položte na mřížku a polijte. Na poprvé se vám určitě nepovede polít všechny dortíky najednou, protože dost polevy zteče. Nicméně použijte ji opakovaně, jen bude potřeba ji asi trochu přihřát, aby byla dostatečně tekutá. Dortíky dejte do lednice ztuhnout.

Možná se vám stejně jako mně nezdá přidání oleje do čokolády. Ale nemějte obavu, na chuti to určitě nepoznáte, navíc bude poleva hezky lesklá a tekutá. Setkala jsem se s tím už u několika receptů, ale až dosud jsem neměla odvahu to vyzkoušet.

Smetanové zdobení

Mascarpone, smetanu a cukr společně vyšlehejte do tuha. Krém přendejte do sáčku se zdobící trubičkou a nastříkejte na dortíky. Ozdobte plátky mandlí a kousky čokolády.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

2018-03-07 Dezerty

Poznámka

Inspirace z webu: sucredorgeetpaindepices.fr

Autor:

Počet porcí
10
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravy90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI