Čokoládové semifreddo zpět

Ingredience:
smetana ke šlehání 33%240 mlhořká čokoláda min. 55 - 60%120 + 50 gtřtinový cukr2 lžíce
velká vejce2 ks
smetana ke šlehání 33% 240 ml, hořká čokoláda min. 55 - 60% 120 + 50 g, třtinový cukr 2 lžíce, velká vejce 2 ks

Příprava

Je to zmrzlina, není to zmrzlina? Sama jsem si musela přesnou definici semifredda vyhledat, takže pro ty z Vás, kteří o něm slyší poprvé, "semifreddo je mražený smetanový krém se sametovou strukturou, který se od zmrzliny liší vláčnější konzistencí". Je to taková polo-zmrzlina. I když chuť klasické zmrzliny nečekejte, definovala bych to spíše jako mraženou pěnu.

Semifreddo se připravuje obvykle z vajec, cukru a smetany s přidáním dalších přísad. U mě to jednoznačně vyhrála má oblíbená čokoláda. Na rozdíl od zmrzliny nepotřebujete k přípravě zmrzlinovač, vystačíte si pouze s ručním šlehačem. Semifreddo si můžete udělat do vetší formy a pak servírovat nakrájené na plátky nebo připravit do malých kelímků, ve kterých budete servírovat. 

Semifreddo je velmi jemné, chutí připomíná spíše čokoládovou pěnu. Poměrně dlouho drží svůj tvar i po vyndání z mrazáku. Skvěle se hodí jako sladká tečka po dobrém obědě nebo jen tak na odpolední mlsání. 

Připravte si menší chlebíčkovou formu (25 x 10 cm) a vyložte jí potravinářskou folií. Semifreddo můžete také připravit do silikonových formiček nebo malých kelímků a servírovat jako jednotlivé porce.

Čokoládu (120 g) rozpusťte ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě, druhou část čokolády (50 g) nastrouhejte na hrubo nebo nasekejte, nechte stranou.

Smetanu vyšlehejte, ne úplně do tuha, jen do tzv. měkkých špiček, dejte do lednice. 

Vejce s cukrem dejte do skleněné mísy a ve vodní lázni vyšlehejte do světlé a husté pěny, objem by se měl cca zdvojnásobit. Pokud budete šlehat pozvolna, směs se zahřeje (ideálně na 65-70 stupňů) a vejce tak budou tepelně upravená.

Sundejte mísu z vodní lázně a vmíchejte rozpuštěnou čokoládu, následně po částech ušlehanou smetanu a nakonec nasekanou čokoládu. V tuhle chvíli máte úžasnou čokoládou pěnu. Na míchání se mi velmi osvědčila balonová metla. 

Nalijte do připravené formy a dejte do mrazáku ztuhnout. Servírovat můžete již po několika hodinách, ale i po několika dnech. Krájejte na slabší plátky ostrým nahřátým nožem. 

2016-09-22 Dezerty

Poznámka

Inspirace z webu www.lastingredient.com.

Autor:

Počet porcí
6
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravyostatní
Příležitostoslava
Čas přípravy20 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI