Čokoládovo-cuketový dort zpět

Ingredience:
hladká mouka350 gkypřící prášek3/4 sáčkukakao50 g
sůl špetkarostlinný olejcca 120 mltřtinový cukr325 g
vejce3 ksmenší cuketa3 ks
Poleva:
tmavá čokoláda200 glučina3 kostkysmetana250 ml
moučkový cukr3 lžíce
hladká mouka 350 g, kypřící prášek 3/4 sáčku, kakao 50 g, sůl špetka, rostlinný olej cca 120 ml, třtinový cukr 325 g, vejce 3 ks, menší cuketa 3 ks, tmavá čokoláda 200 g, lučina 3 kostky, smetana 250 ml, moučkový cukr 3 lžíce

Příprava

Vláčný a neuvěřitelně dobrý dort plný cuket, které právě okupují snad každou zahrádku. 
 
Byť sama cukety nepěstuji, sešlo se mi jich v lednici víc, než co bychom běžně upotřebili. Dlouho jsem přemýšlela, co s tím, až mě napadlo udělat ji nasladko s pořádnou porcí čokolády.

Troubu předehřejte na 180°C. V jedné míse smíchejte mouku, kypřící prášek, kakao a sůl. V druhé pak promíchejte nastrouhanou cuketu společně s olejem, cukrem a vejci. Obě směsi opatrně spojte, ale nepřemíchejte.Dortovou formu o průměru cca 24 cm vymažte máslem a vyložte pečícím papírem. Vlijte do ní hotové těsto a pečte cca 40 minut, dokud nebude špejle zapíchnutá do středu suchá. Nechte cca 10 minut chladnout ve formě, poté vyklopte a nechte na mřížce zcela zchladnout

Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu. Smetanu vyšlehejte dotuha. Lučinu rozšlehejte z cukrem na hladký krém. Nakonec smíchejte ještě teplou čokoládu se sladkou lučinou a do směsi opatrně zapracujte ušlehanou šlehačku. Hotový krém nechte vychladit v lednici, ale nesmí úplně ztuhnout, aby šel natírat na dort.

Jakmile bude krém tak akorát roztíratelný a korpus úplně studený, můžete pokračovat. Korpus rozdělte na dvě části. Spodní potřete kyselou zavařeninou (rybízovou, višňovou, meruňkovou apod.), přidejte tenkou vrstvu krému a přiklopte druhou půlkou korpusu. Zbytkem krému potřete dort po stranách i povrchu a dejte vychladit. Ideálně nechte dort odpočívat až do druhého dne, to je pak naprosto nepřekonatelný.

Dobrou chuť!

2015-07-30 Dezerty

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravy90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI