Čokoládový chlebíček s mandlemi zpět

Ingredience:
hořká čokoláda min. 60% kakaa125 gmáslo100 gvelká vejce - bílky a žloutky zvlášť3 ks
moučkový cukr105 gmandlová mouka (jemně mleté loupané mandle)100 gpolohrubá mouka35 g
prášek do pečiva1/2 lžičkyjedlá soda1/4 lžičkysůl špetka
Čokoládová poleva:
hořká čokoláda min. 50% kakaa100 gsmetana ke šlehání80 gplátky mandlí nebo sekané ořechy na posypání dle potřeby
hořká čokoláda min. 60% kakaa 125 g, máslo 100 g, velká vejce - bílky a žloutky zvlášť 3 ks, moučkový cukr 105 g, mandlová mouka (jemně mleté loupané mandle) 100 g, polohrubá mouka 35 g, prášek do pečiva 1/2 lžičky, jedlá soda 1/4 lžičky, sůl špetka, hořká čokoláda min. 50% kakaa 100 g, smetana ke šlehání 80 g, plátky mandlí nebo sekané ořechy na posypání dle potřeby

Příprava

Je to asi nejlepší čokoládový dortík, který jsem kdy jedla. Je krásně měkký a nadýchaný, vláčný s plnou chutí čokolády. Upřímně mohu říct, že jsem vyzkoušela několik receptů na čokoládové dorty, ale tenhle je jednoznačně nejlepší. 

Základem je samozřejmě kvalitní hořká čokoláda, mleté loupané mandle a jen velmi malé množství mouky. Právě díky mandlím je dortík tak nadýchaný a vláčný. Chutná skvěle hned po upečení, ale i několik dní po něm. Upéct si ho můžete v chlebíčkové formě, ale i v klasické dortové. 

Troubu předehřejte na 180 stupňů, dno chlebíčkové formy vyložte pečícím papírem, boky lehce vymažte máslem. Klidně použijte i kulatou dortovou formu o průměru cca 18-20 cm.
Čokoládu a máslo dejte do mísy a společně rozpusťte, buď v mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni. Velmi opatrně, aby se čokoláda nespálila. Promíchejte a nechte vychladnout.
Z moučkového cukru odeberte 3 lžíce a dejte stranou. Zbytek cukru vyšlehejte společně se žloutky do husté pěny. 
Mouku smíchejte s práškem do pečiva, sodou a solí. Z bílků a 3 lžic cukru, které jste si dali stranou, ušlehejte pevný sníh.
Do žloutkové pěny přilijte zchladlou čokoládu s máslem a dobře promíchejte. Pak přidejte mleté mandle a následně mouku. Nakonec vmíchejte po částech ušlehané bílky, opatrně stěrkou promíchejte. Těsto vlijte do připravené formy a dejte péct do vyhřáté trouby na 35-40 minut. Špejlí se přesvědčte, že je těsto upečené i uvnitř. 
Vyndejte z trouby a nechte chvilku vychladnout ve formě. Pak ořízněte boky formy a chlebíček překlopte na chladící mřížku. Než zcela vychladne, připravte si polevu.
 
Čokoládová poleva:
Čokoládu dejte do misky a zalijte horkou smetanou. Nechte chvilku stát, pak vymíchejte do hladké emulze. Za občasného míchání nechte polevu vychladnout a lehce zhoustnout. Pak nalijte na chlebíček. Můžete ozdobit sekanými ořechy nebo plátky mandlí. 

A jedna důležitá rada na závěr, chlebíček servírujte vždy při pokojové teplotě. Pokud ho budete skladovat v lednici, nezapomeňte ho včas vyndat 
2015-11-18 Dezerty

Poznámka

Z uvedeného množství ingrediencí připravíte chlebíček do formy cca 30 x 10 cm.

Autor:

Počet porcí
10
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy60 min
Nápojaperitiv
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI