Čokoládový koláč pro dva zpět

Čokoládový koláč o průměru cca 16 cm:
máslo40 ghořká čokoláda 55-60%50 gmléko60 ml
vejce1 kstřtinový cukr50 gmouka (mix hladké a polohrubé)75 g
prášek do pečiva1/2 lžičky
Čokoládová poleva:
hořká čokoláda 55-60%40 gsmetana ke šlehání30 g
máslo 40 g, hořká čokoláda 55-60% 50 g, mléko 60 ml, vejce 1 ks, třtinový cukr 50 g, mouka (mix hladké a polohrubé) 75 g, prášek do pečiva 1/2 lžičky, hořká čokoláda 55-60% 40 g, smetana ke šlehání 30 g

Příprava

Nenechte se zmást velikostí koláče na fotografii, opravdu je hodně malý. Občas mě totiž trápí nedostatek strávníků a tak se snažím péct jen něco opravdu malého. Jako třeba tento čokoládový koláč. Je pravda, že z něj bez problému uděláte i čtyři porce nebo si ho můžete upéct z dvojité dávky. Ale pokud jste jen dva, máte na dvě odpoledne o zákusek postaráno.

Koláč je krásně vláčný, s plnou čokoládovou chutí. Je rychlý a jednoduchý na přípravu a servírovat ho můžete hned po vychladnutí. Vylepšit se dá kopečkem ušlehané šlehačky nebo třeba pikantní marmeládou. Skvěle chutná se šálkem dobré kávy nebo prostě jen tak. 

Troubu předehřejte na 175 stupňů, dortovou nebo koláčovou formu u průměru cca 16 cm vyložte pečícím papírem.

Máslo rozpusťte společně s čokoládou a dobře promíchejte. Přilijte mléko a vymíchejte do hladké pasty. Mléko by nemělo být studené z lednice, ideálně pokojové teploty.

Vejce vyšlehejte s cukrem do husté pěny, přidejte čokoládou směs a nakonec prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto nešlehejte příliš rychle, stačí jen promíchat stěrkou. 

Nalijte do připravené formy a dejte péct do vyhřáté trouby na 15-20 minut. Špejlí si ověřte, zda je koláč propečený. Nechte chvilku vychladnout ve formě, pak překlopte na chladicí mřížku. Mezitím si připravte polevu.

Čokoládu nasekejte, dejte do misky a zalijte horkou smetanou. Nechte chvilku stát, pak stěrkou vymíchejte do hladkého krému. Za občasného míchání nechte polevu lehce zhoustnout, pak nalijte na vychladlý koláč a rozetřete. Můžete ihned servírovat.

Koláč není potřeba uchovávat v lednici, nejlépe chutná, když má pokojovou teplotu a je krásně vláčný. 

2017-03-10 Dezerty

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI