Crostata con la marmellata (pečený koláč s marmeládou) zpět

Ingredience:
mouka (hladká 00)250 gcukr (já použila napůl třtinový a napůl normální)130 gvejce (nebo 2 žloutky) - já dala 1 celé vejce1 ks
nastrouhaná citrónová kůra1/2 kssůl špetkamarmeláda (já použila příchuť kafe a anýz)200 g
máslo135 g
mouka (hladká 00) 250 g, cukr (já použila napůl třtinový a napůl normální) 130 g, vejce (nebo 2 žloutky) - já dala 1 celé vejce 1 ks, nastrouhaná citrónová kůra 1/2 ks, sůl špetka, marmeláda (já použila příchuť kafe a anýz) 200 g, máslo 135 g

Příprava

Na italskou crostatu se chystám už dlouho, ale jak víte, když člověk bydlí sám, nemá pořádně pro koho píct a já prostě dorty nebo koláče moc nedělám už kvůli tomu, že bych to prostě nesnědla. No ale jelikož mi přišly domácky dělané bio marmelády z vína od firmy Nonsolonero (už jsem tu s nimi měla recept na vepřová žebírkapanna cotta a se sýrem pecorino), tak jsem se rozhodla použít ty co mi doma zbyly a konečně se vrhnout na tentovýborný dezert. No a kde je udám? V práci přeci Je nás tam 20, takže se určitě najde pár jedlíků, co ji zítra ocení…

Co je to crostata vlastně? Je to velmi jednoduchý pečený koláč na bázi máslamouky a cukrus trochou dalších ingrediencí dle variací. Hodně se dělají crostaty s marmeládou, jako vždy se v Itálii doporučují kupovat co nejkvalitnější nebo pokud možno po domácku vyrobené. Italové nedají na kvalitu dopustit, jak už víme. Hodně oblíbené jsou s marmeládou z jahod nebo broskví, ale lidé to dělají doma opravdu ze všechn možných druhů. Dalším druhem je třeba crostata s jahodami, kterou mám mimochodem v plánu dělat zítra, takže se brzo můžete těšit i na tento recept!

Co je na crostatě typické? Její tvar. Je tradičně pečená v kulaté formě se zoubky a navrchu se nachází její klasická mřížka, která právě odlišuje vzhledově tento dezert od ostatních. Mřížku můžete vytvořit taky se zoubky nebo jednoduše rovné. Já si sice koupila kolečko se zoubky, ale úplně na ní vidět nejsou, mřížka se mi přijde spíš rovná. Jinak je moc dobrá, křehká a určitě s ní potěšíte vaši návštěvu, pokud plánujete uvařit nějaký italský dezert, ale nechcete dělat pořád dokola jenom tiramisu.

Postup:

  • v míse smíchejte mouku, cukr, vejce, citrónovou kůru, sůl a změklé máslo (125g – zbytek si nechte na pomazání formy)
  • těsto zpracujte (v případě, že vám vyšlo příliš patlavé, tak přidejte lehce mouky) v kouli, zabalte ho do potravinářské folie a nechte 1 hodinu odpočívat v lednici
  • vezmětě formu s průměrem kolem 25cm a vymažte ji máslem
  • dejte rozehřát troubu na 200°C
  • mezitím uválejte 3/4 těsta na placku a vložte ji pečlivě do formy, kraje nechte vyvýšené, vytvarujte je
  • těsto vymažte marmeládou
  • ze zbylé 1/4 těsta vyválejte opět placku a nakrájejte jí kolečkem na proužky
  • proužky naskládejte na těsto ve formě do tvaru mřížky (viz. na fotce)
  • dejte péct na 40 minut
  • podávejte vychladlé (eventuelně i posypané moučkovým cukrem – ne všichni Italové to ale tak dělají, většinou se podává už tak jak je)
2015-03-11 Dezerty

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídladezerty
Receptzahraníční kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI