Domácí donuty

zpět
Domácí donuty
Ingredience:
polohrubá mouka3 hrnky (250ml)vlažné mléko1 hrnekdroždí1 kostka (42g)
žloutky2 kscukr krupice3 lžíceolej2 lžíce
bílý jogurt2 lžícerum1 lžícesůl špetka
Citronová poleva:
cukr moučka200 ghorká voda2 lžícecitronová šťáva1 lžíce
potravinářské barvivo dle potřeby
Čokoládová poleva:
čokoláda na vaření rozpuštěná ve vodní lázni1 tabulkamáslo2 lžícesmetana ke šlehání1 - 2 lžíce
Zdobení:
cukrové cukrářské zdobení dle chutičokoládové cukrářské zdobení dle chutioříšky, mandle, kokos... dle chuti
polohrubá mouka 3 hrnky (250ml), vlažné mléko 1 hrnek, droždí 1 kostka (42g), žloutky 2 ks, cukr krupice 3 lžíce, olej 2 lžíce, bílý jogurt 2 lžíce, rum 1 lžíce, sůl špetka, cukr moučka 200 g, horká voda 2 lžíce, citronová šťáva 1 lžíce, potravinářské barvivo dle potřeby, čokoláda na vaření rozpuštěná ve vodní lázni 1 tabulka, máslo 2 lžíce, smetana ke šlehání 1 - 2 lžíce, cukrové cukrářské zdobení dle chuti, čokoládové cukrářské zdobení dle chuti, oříšky, mandle, kokos... dle chuti

Příprava

Děti chtěly v obchodě koupit donuty. No samosebou, že jim zachutnaly, takže jsem jim připravila domácí. Smažené do zlatova chutnají nejlépe, ale pro ty, co by raději zdravější verzi, je tady možnost si donuty upéct - chutnají poté víc jako buchta. A tady je receptík.

Z mléka, lžičky cukru a droždí necháme vzejít kvásek. Kvásek dělám tak, že dám mléko a trochu cukru do hrnce a na sporáku míchám prstem (abych ohlídala teplotu). Jak začne být mléko teplé, odstavím ze sporáku, nadrobím droždí a počkám, až vzejde kvásek - udělá se béžová "peřina" na mléce a mléko již není vidět. 

Do mísy nasypeme mouku, cukr, přidáme špetku soli, žloutky, bílý jogurt, rum a kvásek včetně trochy mléka. Zbývající mléko si ponecháme stranou a v případě potřeby ho při zpracování přidáme do těsta. Vyhněteme těsto, tak aby se nelepilo. Poté přikryjeme utěrkou a necháme kynout, až se zdvojnásobí objem. Po vykynutí propracujeme a necháme ještě chvíli kynout. 

Po vykynutí těsto dáme na pomoučněný vál, rozválíme placku, která by měla být tlustá 1 - 1,5 cm. Poté již vykrajujeme skleničkou kolečka a uprostřed uděláme dírku panákem, nebo vykrajovátkem na cukroví. Vykrojené středy můžeme ponechat a připravit z nich malé koblížky. Připravené donuty přeneseme na plech.

A teď jsou dvě možnosti. Zdravější verze je, upéct donuty v troubě, nebo verze druhá, hezky smažit do zlatova v rozpáleném oleji. Po vychladnutí namáčíme donuty v polevách, které máme rádi a sypeme čokoládovým nebo cukrovým zdobením. Já jsem polevu nanášela mašlovačkou, přišlo mi to praktičtější, místo namáčení.

2018-04-09 Dezerty

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídladěti
Receptpro děti
Složitost receptustřední
Typ receptu
děti
Druh přípravyostatní
Příležitostdětská oslava
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI