Dort Harlekýn

zpět
Dort Harlekýn
Korpus (korpusy jsem pekla z trojité dávky):
žloutky3 kscukr100 gkakao30 g
voda4 lžícepolohrubá mouka70 gprášek do pečiva1 ks
bílky (sníh)3 ks
Krém (z trojité dávky):
máslo30 ghladká mouka30 gmléko1 hrnek
máslo140 gcukr100 gkakao40 g
vejce1 - 2 ks
Dále je potřeba (3 ks dovnitř 3 ks na zdobení):
smetana ke šlehání 33%6 ksztužovač šlehačky (Smetana fix)6 ks
žloutky 3 ks, cukr 100 g, kakao 30 g, voda 4 lžíce, polohrubá mouka 70 g, prášek do pečiva 1 ks, bílky (sníh) 3 ks, máslo 30 g, hladká mouka 30 g, mléko 1 hrnek, máslo 140 g, cukr 100 g, kakao 40 g, vejce 1 - 2 ks, smetana ke šlehání 33% 6 ks, ztužovač šlehačky (Smetana fix) 6 ks

Příprava

U nás byl víkend ve víru oslav. Můj kmotr slavil krásné kulatiny, a jelikož je jeho nejoblíbenější dort Harlekýn, tak jsem mu ho musela upéct, to je přeci jasné, že jo? A rovnou MEGA HARLEKÝNA!

Žloutky s cukrem utřeme do pěny, přidáme vodu, sypké suroviny (mouku, kakao a prášek do pečiva si předem smícháme v misce) a pak ručně vmícháme sníh z bílků. Těsto vylijme do vymazané a vysypané dortové formy, pečeme na 180°C (čas neuvádím, je potřeba zkusit špejlí, zda je těsto upečené).

Krém

Z másla a mouky vytvoříme jíšku, pak přidáme mléko a uvaříme kaši, kterou necháme vychladnout.
Máslo, cukr, kakao a vejce ušleháme, přidáme vychladlou kaši a máme hotový krém. Vejce se přidává pro lesk krému, není nutné jej přidávat.

Postup na přípravu dortu

První den si upečeme korpus (forma o průměru 26cm), vychladíme a přes noc necháme přikrytý fólií v igelitové tašce. Druhý den korpus 3x prořízneme, takže vzniknou celkem 4 patra. První korpus potřeme krémem, přiklopíme druhým plátem korpusu. Další patro natřeme ušlehanou smetanu se ztužovačem a opět přiklopíme korpusem. Poté zase potřeme krémem a přiklopíme posledním plátem.
Celý dort nakonec potřeme krémem a zbývající krém vložíme do cukrářského sáčku a dozdobíme dort. Smetany si vyšleháme společně se ztužovačema a také pomocí cukrářského sáčku ozdobíme celý dort. Nakonec dort postrouháme čokoládou a dozdobíme podle vlastní fantazie.

2017-05-30 Dezerty

Poznámka

Váha 4500 g, průměr 27 cm, výška 12 cm základ a výška celkem se zdobením 15 cm.

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI