Dort Pavlova

zpět
Dort Pavlova
Ingredience:
bílky4 kssůl špetkacukr krupice200 g
citronová šťáva1 lžíceškrobová moučka1 lžícesmetana ke šlehání 33%500 ml
cukr moučka2 lžícečerstvé ovoce dle chuti
bílky 4 ks, sůl špetka, cukr krupice 200 g, citronová šťáva 1 lžíce, škrobová moučka 1 lžíce, smetana ke šlehání 33% 500 ml, cukr moučka 2 lžíce, čerstvé ovoce dle chuti

Příprava

Ráno jsem nám upekla k odpolední nedělní kávičce dort. Protože nám na zahrádce dozrávají ostružiny, kanadské borůvky stále plodí a stále plodící jahůdky zahájily druhé kolo úrody, tak jsem hledala dortík, kde sezónní ovoce ze zahrádky využiji. Upekla jsem tedy dort Pavlova!
Pavlova je dort z pečeného krému ze šlehaných bílků, zdobený šlehačkou a ovocem. Dort je pojmenovaný na počest slavné ruské baleríny Anny Pavlovové, která v letech 1926 a 1929 navštívila Austrálii a Nový Zéland. O původ tohoto dortu se oba státy dodnes přou. Pravděpodobně však vznikl na Novém Zélandu. Keith Money, autor životopisu Pavlovové, uvedl, že dort připravil v roce 1926 šéfkuchař hotelu ve Wellingtonu, kde umělkyně bydlela. Šéfkuchař se inspiroval její „tutu“ baletní sukně ze světlezeleného hedvábí. Sukni představoval krém ze šlehaných bílků ozdobený šlehačkou. K docílení zelené barvy, stejné jako balerínina tutu, ozdobil kuchař dort kiwi. 

Nejprve si oddělíme žloutky od bílků. Žloutky dáme do sklenice s uzavíratelným víčkem a uložíme do lednice (použijeme třeba do omelety, nebo míchaných vajec k večeři).

V míse si ušleháme bílky se špetkou soli do tuhého sněhu. Poté přidáme cukr, citronovou šťávu, škrobovou moučku a zašleháme do sněhové hmoty. Plech vyložíme pečících papírem, na který si obkreslíme talíř, abychom měli předkreslený kruh. Pečící papír pomažeme máslem.

Sněhové těsto pomocí lžící navrstvíme do předkresleného kruhu. Kopeček pomocí lžíce upravme do celého kruhu a pomocí lžíce vytvoříme důlek doprostřed. Vznikne nám na plechu kopec sněhového těsta, kulatého tvaru s důlkem uprostřed. Vložíme do vyhřáté trouby na 100°C a pečeme (sušíme) pozvolna 1,5 - 2 hodiny. Když je korpus lehce růžový, tak je upečený a můžeme jej vyjmout z trouby a nechat vychladnout.

Mezitím co se nám chladne korpus, si vyšlehá smetanu ke šlehání s cukrem moučka a dojdeme si na zahrádku pro čerstvé sezónní ovoce. Nakonec navrstvíme šlehačku do důlku v korpusu, ozdobíme ovocem a dáme vychladit do lednice. Dort je nelepší podávat uležený, minimálně půl dne v lednici – korpus totiž navlhne od šlehačky a dortík nám půjde lépe krájet.

2016-08-16 Dezerty

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI