Dort Sýr a myšky zpět

Korpus základní velký:
žloutky6 kscukr200 gkakao60 g
voda8 lžicpolohrubá mouka140 gprášek do pečiva2 sáčky
bílky6 ks
Korpus malý (pečený v malém hrnci):
polohrubá mouka1 hrnekolej1/2 hrnkumléko1/2 hrnku
cukr1/4 hrnkuprášek do pečiva1/2 sáčkuvejce1 ks
Krém světlý:
máslo120 ghladká mouka120 gmléko4 hrnky
máslo560 gcukr300 g
žloutky 6 ks, cukr 200 g, kakao 60 g, voda 8 lžic, polohrubá mouka 140 g, prášek do pečiva 2 sáčky, bílky 6 ks, polohrubá mouka 1 hrnek, olej 1/2 hrnku, mléko 1/2 hrnku, cukr 1/4 hrnku, prášek do pečiva 1/2 sáčku, vejce 1 ks, máslo 120 g, hladká mouka 120 g, mléko 4 hrnky, máslo 560 g, cukr 300 g

Příprava

Vymyslet motiv na dortík, je vždy tak trochu oříšek. Pokud někomu chcete vykouzlit úsměv na tváři, zkuste to tímto dortíkem. Dortík je sice prolezlý myškami, ale oslavenci to určitě nebude vadit.

Korpus základní velký

Žloutky s cukrem utřeme do pěn, přidáme vodu, potom sypké suroviny (mouku, kakao a prášek do pečiva si smícháme v misce) a nakonec ručně vmícháme sníh z bílků. Těsto vylijeme do vymazané a vysypané formy, pečeme na 180°C (čas neuvádím, je potřeba zkusit špejlí, zda je upečený).

Korpus malý

Vše umixujeme, nalijeme do menšího hrnce a pečeme při 180°C do růžova.

Krém světlý

Z menšího množství másla a hladké mouky uděláme jíšku, přidáme mléko, uvaříme kaši a necháme vychladnout. 

Ušleháme dohromady zbylé máslo a cukr, přidáme vychladlou kaši a vše vymícháme v krém.

Postup

1. den: Upečeme velký korpus (forma o průměru 26 cm), vychladíme ho a přes noc necháme přikrytý fólií v igelitové tašce. 

2. den: Korpus 2x prořízneme, takže vzniknou celkem 3 patra. Každé patro potřeme marmeládou a krémem. V mezipatře ještě posypeme "drobky", pokud nějaké máte z předchozího pečení světlého korpusu. Patra slepíme k sobě, celý dort potřeme krémem a necháme přes noc ztuhnout. 

3. den: Do dortu vydlabeme dírky a pomažeme krémem (pod potahovou hmotou nesmí být marmeláda nebo drobečky, jinak nebude dort hezky hladký).
Poté dort potáhneme potahovací hmotou Smartflex Velvet mandlová příchuť, kterou obarvíme gelovou potravinářskou barvou. Myšky jsou ručně modelované z potahové hmoty Smartflex Velvet.

2018-04-16 Dezerty

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostdětská oslava
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI