Dýňový dort s arašídovým korpusem a karamelem zpět

Korpus:
arašídové máslo160 gloupané arašídy60 govesné vločky130 g
rýžový sirup2 lžíce
Krém:
mascarpone500 gdýňové pyré270 gvejce3 ks
rýžový sirup5 lžicsůl špetka
Karamelové arašídy:
loupané arašídy50 gkokosový cukr3 lžičkyvoda2 lžíce
sůl1/2 lžičky
arašídové máslo 160 g, loupané arašídy 60 g, ovesné vločky 130 g, rýžový sirup 2 lžíce, mascarpone 500 g, dýňové pyré 270 g, vejce 3 ks, rýžový sirup 5 lžic, sůl špetka, loupané arašídy 50 g, kokosový cukr 3 lžičky, voda 2 lžíce, sůl 1/2 lžičky

Příprava

Podzim je nádherné roční období…miluju jeho barevnost, šustění listí pod nohama a teplo postupně slábnoucích slunečních paprsků. Začíná období horké čokolády a večerů strávených s knížkou a konvicí horkého čaje.

Je to ale taky období nesmírně bohaté na skvělé lokální suroviny jako jsou jablka, hrušky, kořenová zelenina a hlavně a především DÝNĚ! Tyhle oranžové podzimní poklady  zbožňuju a považuju je za takový malý zázrak. Jejich nasládlá chuť se úžasně hodí do sladkých i slaných pokrmů a člověk tak může v kuchyni neustále experimentovat.

A protože mám zrovna arašídové období a mohla bych je jíst denně po kilech, rozhodla jsem se svoje dvě závislosti spojit do jedné. Výsledkem je naprosto dokonalý dýňový dort s opravdu pořádnou dávkou arašídů. Doufám, že se tuků nebojíte a neodradí vás spojení mascarpone s arašídy, protože to by byla vaše životní chyba. Jak ho jednou ochutnáte, už se nebudete chtít s nikým rozdělit.

Nejprve si připravíme korpus. Vločky nasypeme do pánve a několik minut je necháme opražit. Nezapomínejte vločky míchat, aby se opražily rovnoměrně a nepřipálily se. Když vločky začnou krásně vonět a lehce zezlátnou, přesypeme je do mísy. K vločkám přidáme arašídové máslo, rýžový sirup a arašídy posekané nahrubo. Vše důkladně prohněteme a vzniklou směs upěchujeme na dno dortové formy vyložené pečícím papírem. Korpus máme hotový a zatím ho dáme odpočívat do lednice.

Na krém budeme potřebovat 3 větší vejce, nejlépe domácí, pokojové teploty. Rozklepneme je do mísy a ušleháme společně s rýžovým sirupem. Postupně do směsi zašleháme mascarpone. Ve chvíli, kdy je konzistence hladká a sýr je zcela rozmíchaný, vmícháme do krému dýňové pyré a špetku soli.

Krém nalijeme do formy na arašídový korpus a vložíme péct do trouby vyhřáté na 170 stupňů. Pečeme přibližně 40 minut. Po upečení necháme dort vychladnout, ozdobíme karamelovými slanými arašídy a podáváme.

Karamelové arašídy připravíme úplně jednoduše. Arašídy necháme na pánvi lehce opražit a rozvonět. Ve chvíli kdy začínají chytat zlatavou barvu, zasypeme je kokosovým cukrem, promícháme a necháme cukr rozpouštět. Když se začne lehce napalovat a karamelizovat, přidáme do pánve sůl a trošku vody. Necháme odpařit všechnu tekutinu a ještě chvíli zahříváme. Hotové arašídy nasypeme na pečící papír a počkáme až karamel ztvrdne a zchladne.

2016-10-24 Dezerty

Poznámka

Dýňové pyré si připravíte jednoduše rozmixováním uvařené nebo opečené dýně. Já dýni raději peču, je potom mnohem chutnější. Vždy jí nakrájím na menší kostky a peču v troubě na 200 stupňů cca 45 minut.

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostpodzim
Čas přípravy60 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI