Dýňový koláč zpět

Těsto (koláčová forma o průměru 28 cm):
špaldová ouka350 gtuk (Hera máslová)250 gsůl1/2 lžičky
cukr krystal1 lžícestudená voda60 ml
Náplň:
dýně Hokaidocca 450 gvejce3 kssmetana ke šlehání120 ml
třtinový cukr100 gvanilkový pudinkový prášek2 lžícesůl1/2 lžičky
mletá skořice1 a 1/2 lžičkymletý zázvor1/2 lžičkymletý hřebíček1/4 lžičky
špaldová ouka 350 g, tuk (Hera máslová) 250 g, sůl 1/2 lžičky, cukr krystal 1 lžíce, studená voda 60 ml, dýně Hokaido cca 450 g, vejce 3 ks, smetana ke šlehání 120 ml, třtinový cukr 100 g, vanilkový pudinkový prášek 2 lžíce, sůl 1/2 lžičky, mletá skořice 1 a 1/2 lžičky, mletý zázvor 1/2 lžičky, mletý hřebíček 1/4 lžičky

Příprava

Podzim se mi vkrádá do vaření každým coulem a tak i podoba víkendového koláče je značně podzimní. Dýně k podzimu prostě patří a já se přiznám, že ji mám při vaření a také pečení moc ráda. Tento dýňový koláč je nejen moc dobrý, ale chuť se vám na něj bude sbíhat už při jeho přípravě, protože díky voňavému koření jako je skořice a hřebíček nádherně voní.

Nejprve si připravíme těsto. V míse si smícháme mouku, sůl a cukr a vše dobře promícháme. Použila jsem metličky a robota. Ke směsi přidáme na kostičky nakrájený studený tuk (musí být opravdu studený, takže je dobré, jej na chvíli dát do mrazáku). Přidáme jej k sypké směsi a zapracujeme. Jakmile tuk zapracováváme, je konzistence směsi pořád sypká. Potom po troškách přidáváme studenou vodu a výsledná konzistence by měla být pořád trochu sypká, ale když těsto vezmete mezi prst, tak se vám začne lepit. Takto nachystanou směs těsta si vysypejte na pomoučněný vál nebo podložku a propracujte v kompaktní těsto. Těsto pak vytvarujte do bochánku, který rozdělíme na polovinu. Takové množství je možné použít na dva menší odkryté koláče nebo jeden zakrytý. Těsto pak uložíme do potravinové folie a dáme minimálně na 30 minut do lednice.

Mezitím, co se nám chladí těsto, tak si nachystáme dýňovou náplň. Dýnin si omyjeme (Hokaido není třeba loupat), vydlabeme vnitřek a zbavíme se semínek a nakrájíme na kostičky. Dýni pak uvaříme ve vodě do měkka (trvá to cca 10 minut). Necháme ji pak chvíli zchladnout a poté ji pomocí tyčového mixéru rozmixujeme do pyré. V míse si rozšleháme vejce, k nim přidáme dýňové pyré, smetanu, cukr, sůl, pudinkový prášek, koření (skořice, hřebíček, zázvor) a vše prošleháme. Náplň je tekutá, ale nebojte se, ona během pečení a pak chladnutí bez problému ztuhne.

Jakmile máte těsto vychlazené, ta si rozpálíme troubu na 190 stupňů a na pomoučněném vále si těsto rozválíme na velikost formy a pomocí válečku jej přendáme do formy. Pokud někde něco přebývá, tak odřízneme a doplníme tam, kde těsto chybí. Dýňovou náplň pak nalijeme do formy s těstem, a buď můžeme koláč péci takto odkrytý, nebo použijeme druhou půlku těsta na jeho zakrytí. Já jsem z něj vykrájela pomocí vykrajovátka obrázky ve tvaru dýně a dala je navrch koláče (můžete si vybrat obrázky dle vykrajovátek, jaké máte rádi, nebo udělat mřížku atd.). Koláč pak dáme opatrně do trouby (aby se nám náplň nevylila) pro jistotu můžete dát koláčovou formu na plech, aby se vám s ní lépe manipulovalo, a pokud by vám třeba chtěla náplň vytéci. Pečeme cca 45 - 50 minut. Náplň nesmí být tekutá, ale již mírně ztuhlá. Po upečení koláč vyndáme a necháme pořádně vychladnout. Podávat jej můžeme s vyšlehanou smetanou, zakysanou smetanou nebo jogurtem.

2017-10-09 Dezerty

Poznámka

Inspirace: www.drobecky.blogspot.cz

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostpodzim
Čas přípravy90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI