Jablečný koláč s redukcí ze cideru zpět

Křehké těsto:
máslo125 gšpaldová hladká celozrnná mouka1 a 1/2 hrnkusůl špetka
voda pár lžic
Náplň:
cider od Pragera - MED3 ksjablka7 ksovesné vločky hrst
cukr3 lžíceskořice dle chuti
máslo 125 g, špaldová hladká celozrnná mouka 1 a 1/2 hrnku, sůl špetka, voda pár lžic, cider od Pragera - MED 3 ks, jablka 7 ks, ovesné vločky hrst, cukr 3 lžíce, skořice dle chuti

Příprava

Poslední dobou pročítám různé knihy a tematické weby o cideru, cider mě zajímá víc a víc. Stále mě nepřestává překvapovat, že v zemi, kde máme tolik jabloní a jablek, je cider vlastně novinkou.

V jedné knize jsem narazila na postup jak ze cideru vyrobit "Apple Jack" tedy jakousi koncentrovanou esenci cideru. Doufejme, že se tuto zimu (a ani žádnou další) nedostanu k tomu ho vyzkoušet. Apple Jack se totiž získává tak, že vezmete galon cideru a počkáte, až bude venku mezi mínus dvaceti a mínus třiceti a vyhodíte cider na mráz. Poté slijete vše, co není led, a máte Apple Jack. No ochutnala bych ráda, ale těch mínus dvacet...brrr. To musí zbýt asi jen čistý alkohol. Zajímalo mě, co se stane, pokud cider svaříme až na jeho samotnou podstatu a tak jsem to vyzkoušela. Lahodnou hustou redukci ze cideru jsem použila do klasického koláče, kterému dodala šťávu.

Jako první si zpracujeme křehké těsto. Studené máslo nakrájíme na kostky a promícháme s moukou a solí. Pracujeme rychle, tak aby se máslo nezačalo roztékat a kousky másla se spojily s moukou. Poté přilijeme trochu vody - několik lžic, záleží na savosti mouky. Začínám s malým množstvím vody a to dle potřeby zvyšuji. Tak aby výsledné těsto drželo pohromadě. Těsto zabalíme do folie a necháme odpočinout v lednici. Těsto je univerzální, používám ho třeba i pro quiche s červenou řepou. 

Cider jsem vybrala silnější, doslazený kapkou medu (Cider Med od F. H. Pragera). Na plotnu postavíme široký hrnec a nalijeme do něj litr cideru, který hodinu až dvě sváříme, až nám zbude po dně hustá tekutina (celkem asi půl hrnku) do které vmícháme padesát gramů másla a necháme zchladnout.

Jablka nakrájíme na kousky a promícháme s cukrem a redukcí z cideru. Těsto rozválíme a vtlačíme do formy. Kdysi jsem se pokoušela vyvalovat těsto jen na pomoučněném vále, jde to špatně, mnohem lepší je těsto rozválet mezi dvěma kusy potravinářské folie, to jde mnohem snáz a bude krásně tenké. Ze zbytku těsta můžeme vytvarovat ozdobné tvary - třeba listy, či jablka. U nás doma syn tvaroval zakroucené žížalky a povídal něco o hadech, tak možná biblická tématika k těm jablkům.

Těsto ve formě necháme vychladit ještě na chvilku v lednici, poté na něj dáme ovesné vločky, které vpijí přebytečnou tekutinu, a na ně jablka a dozdobíme ornamenty z těsta. 

Pečeme na dvě stě stupňů čtyřicet až padesát minut.

2017-10-26 Dezerty

Autor:

Počet porcí
10
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI