Jogurtová mramorová bábovka zpět

Ingredience:
máslo, změklé250 gcukr krystal300 gvejce (žloutky a bílky zvlášť)6 ks
bílý jogurt (ideálně řeckého typu)400 ghladká mouka400 gkypřící prášek do pečiva1 sáček
sůl špetkakakao na vaření2 lžíce
máslo, změklé 250 g, cukr krystal 300 g, vejce (žloutky a bílky zvlášť) 6 ks, bílý jogurt (ideálně řeckého typu) 400 g, hladká mouka 400 g, kypřící prášek do pečiva 1 sáček, sůl špetka, kakao na vaření 2 lžíce

Příprava

Konečně se ochladilo a vzduch zavoněl podzimem. Nejen venku, ale i u nás v kuchyni. Bábovka prostě k takovému pošmournému počasí patří. Není nic lepšího, než si ukrojit pořádný kus, uvařit hrnek horkého čaje a dívat se, jak po okenní tabuli stékají kapky jedna za druhou a vítr ze stromů sfoukává nažloutlé listí. Nikdy jsem takové počasí neměla moc ráda, ale po týdnech suchého horka vítám déšť jako dlouho ztraceného přítele. Jen víc a jen houšť, prosím. Škoda jen, že pomalu končí období, kdy jsme mohli trávit celé dny na zahrádce u bazénu. V nevlídném počasí se mi nebude chtít vystrčit nos z teplého bytu a domácí aktivity, které by zabavily našeho aktivního skoro tříleťáka, se mi vymýšlí o poznání hůř. Ještě že ho tolik baví pečení s maminkou, asi se nehneme z kuchyně, hihi.

V míse šleháme máslo s cukrem, až zesvětlá a nabude na objemu, trvá to minimálně 5 minut. Poté po jednom zašleháme žloutky a vešleháme i jogurt. Nakonec pomalu zapracujeme mouku, kypřící prášek a sůl, vymícháme hladké těsto. Bílky ušleháme na tuhý sníh a natřikrát je stěrkou opatrně vmícháme do těsta. To si poté rozdělíme na dvě poloviny a jednu obarvíme kakaem (opět ho opatrně vmícháme stěrkou).

Troubu předehřejeme na 180 °C. Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Nalijeme do ní těsto (já jsem nejdřív nalila světlé, navrch tmavé a pak ho několikrát projela špejlí, aby se obě barvy lehce promísily) a pečeme dozlatova, zhruba 50-60 minut. Doba pečení záleží na velikosti a druhu formy, pokud do středu bábovky zapíchneme špejli a vytáhneme ji suchou, bez drobečků, je upečeno. Já bábovky obvykle peču ve velké litinové formě a tam to vždy trvá déle. Během pečení můžeme bábovku přikrýt alobalem, aby se navrchu nepřipálila. Necháme ji ve formě lehce zchladnout, poté vyklopíme na drátěnou mřížku.

2018-09-24 Dezerty

Autor:

Počet porcí
10
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI