Kakaový dort s ovocem zpět

Světlý korpus:
vejce4 kscukr moučka180 golej100 ml
voda150 mlpolohrubá mouka250 g
Tmavý korpus:
vejce6 kscukr200 gkakao60 g
voda8 lžicpolohrubá mouka140 gprášek do pečiv2 ks
Krém kakaový:
máslo90 ghladká mouka90 gmléko3 hrnky
máslo420 gcukr300 gkakao120 g
vejce1 - 2 ks
Želatina:
Dortové želé čiré1 ksvoda200 mlcukr2 lžíce
jahodové aroma1 kapka
vejce 4 ks, cukr moučka 180 g, olej 100 ml, voda 150 ml, polohrubá mouka 250 g, vejce 6 ks, cukr 200 g, kakao 60 g, voda 8 lžic, polohrubá mouka 140 g, prášek do pečiv 2 ks, máslo 90 g, hladká mouka 90 g, mléko 3 hrnky, máslo 420 g, cukr 300 g, kakao 120 g, vejce 1 - 2 ks, Dortové želé čiré 1 ks, voda 200 ml, cukr 2 lžíce, jahodové aroma 1 kapka

Příprava

Já jsem o víkendu připravila dort na oslavu 15. narozenin jedné slečny, která si ho moc přála. Zadání znělo jen: dort od Vendy, třeba kakaový krém, ale hodně ovoce. Musím říci, že mi udělalo velikou radost nejen přání dortu ode mě, ale hlavně poté nadšení, prý nejen vypadal dobře, ale i moc chutnal a už není. A tak se s Vámi o ten receptík podělím. PS: ovoce jsem nakoupila od všeho kousek, co bylo aktuálně k dostání, tedy: hruška, jablko, maliny, borůvky, jahody, mango, kaki, mochyně, hroznové víno, kiwi atd.

Korpusy a jejich příprava
Nejprve si upečeme světlý korpus, vymažeme a vysypeme hrubou moukou dortovou formu (průměr 26 cm). Poté si předehřejeme troubu na 180°C a vyšleháme 4 bílky v tuhý sníh. Pak si vyšleháme 4 žloutky s cukrem moučkou do pěny, přidáme tekuté ingredience a mouku. Nakonec ručně vmícháme sníh z bílků. Těsto vylijeme do formy a pečeme “dorůžova”. Zdali je těsto upečené, to raději vyzkoušíme špejlí.
Tmavý korpus si připravíme tak, že žloutky s cukrem utřeme do pěny, přidáme vodu, sypké suroviny (mouku, kakao a prášek do pečiva si předem smícháme v misce) a pak ručně vmícháme sníh z bílků. Těsto vylijeme do vymazané a vysypané dortové formy (průměr 26 cm), pečeme na 180°C (čas neuvádím, je potřeba zkusit špejlí, zda je těsto upečené).

Krém
Kakaový krém si připravíme tak, že z másla a mouky vytvoříme jíšku, pak přidáme mléko a uvaříme kaši, kterou necháme vychladnout. Máslo, cukr, kakao a vejce ušleháme, přidáme vychladlou kaši a máme hotový krém. Vejce se přidává pro lesk krému, není nutné jej přidávat.

Postup výroby dortu
Tmavý i světlý korpus si 1x prořízneme. Spodní část tmavého korpusu si položíme na tác a natřeme ho krémem. Jednu polovinu světlého korpusu potřeme marmeládou a poté i krémem a přiklopíme druhou půlkou světlého korpusu. Celé to položíme na natřený tmavý korpus a vršek opět natřeme marmeládou a krémem. Celé to přiklopíme zbylou polovinou tmavého korpusu. Nakonec celý dort pomažeme krémem a dáme ztuhnout do lednice.

A pak přijde ta chvíle pro naši fantazii. Ovoce, které máme rádi nebo které máme k dispozici, hezky navršíme na dort. Teď si připravíme želatinu. Všechny ingredience za stálého míchání přivedeme k varu a sporák vypneme. Želatinu ještě chvilku mícháme a tím nám trochu zchladne a ztuhne, než ji na ovoce nalijeme (nesmíme nalévat vařící). Jelikož ovoce nemáme vyskládané do roviny, použijeme na želatinu mašlovačku a ovoce jí potřeme. Dort uložíme do lednice a necháme vychladit.

Nyní si můžete udělat čokoládovou ozdobu na bok dortu. Ustřihneme pruh pečicího papíru. Délku (tedy obvod dortu) a výšku si změříte na dortu. Rozehřejeme si čokoládovou polevu v sáčku. Doporučuji polevu od českého výrobce Carla. Jakmile je rozehřátá, ustřihneme růžek obalu a cik-cak podle fantazie polevu nastříkáme na připravený pruh pečicího papíru. Chvilka strpení je potřeba, poleva musí trochu ztuhnout, aby nebyla tekutá, ale zase neztuhla úplně, prostě tak akorát. A teď opatrně pruh s připravenou polevou přilepíme na bok dortu, včetně pečicího papíru, a uložíme do lednice. Zhruba za hodinku už jen strhnout pečicí papír a máme hotovo.

2019-02-08 Dezerty

Poznámka

Váha 4400 g, výška 10 cm základ, výška včetně ovoce 18 cm, průměr 25 cm

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI