Kávové věnečky zpět

Těsto:
změklé máslo125 gtřtinový cukr125 gpolohrubá mouka125 g
prášek do pečiva2 lžičkyvejce2 ksuvařená silná instantní káva (vychlazená)4 lžičky
Čokoládová poleva:
kvalitní hořká čokoláda125 gmléko1 - 2 lžícemáslo75 g
Dozdobení:
smetana ke šlehání200 mlovoce dle chuti
změklé máslo 125 g, třtinový cukr 125 g, polohrubá mouka 125 g, prášek do pečiva 2 lžičky, vejce 2 ks, uvařená silná instantní káva (vychlazená) 4 lžičky, kvalitní hořká čokoláda 125 g, mléko 1 - 2 lžíce, máslo 75 g, smetana ke šlehání 200 ml, ovoce dle chuti

Příprava

Než vám představím dnešní nový recept, omlouvám se, že zde na blogu delší dobu nic nedělo. Měla jsem totiž počítač v opravně a trvalo to trochu déle, než jsem si myslela. Dnes tu ale pro vás mám jeden sladký recept - letos asi poslední nevánoční. Kávové věnečky jsou celkem nenáročné na přípravu, ale i tak se postarají o efektní pohoštění. Patříte do skupiny káva nebo čaj? Já mám ráda oboje, ale rozhodě preferuji kávu. Mám tak ráda i všechny možné kávové dezerty a moučníky. V tomto případě není káva ve věnečcích nějak přehnaně cítit, takže se nemusíte bát. Na přípravu potřebujete 6 formiček na věnečky - silikonových nebo kovových. Ty silikonové používám já a myslím, že jsou lepší. Jestli ale máte doma formičky třeba na minibábovičky, udělají vám stejnou službu.

V míse vyšleháme máslo s cukrem do nadýchané konzistence. Do směsi postupně zašleháme vejce společně s 2 lžícemi mouky, aby se těsto nesrazilo. Poté přidáme i zbývající mouku s kypřícím práškem a také kávu.  Těsto dobře promícháme, aby se všechny ingredience spojily. Na plech si připravíme 6 formiček na věnečky a těsto do nich rovnoměrně rozdělíme. Můžete to udělat buď pomocí 2 lžiček a nebo zdobícím sáčkem - to je rychlejší a jednodušší. Povrch věnečků urovnáme nožem nebo stěrkou a pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 12-16 minut. Upečené věnečky necháme vychladnout na mřížce a mezitím si připravíme čokoládovou polevu. Ve vodní lázni rozpustíme nasekanou čokoládu a přidáme k ní mléko a kousky másla. Polevu pěkně vymícháme, aby se rozpustily všechny kousky a čokoláda byla krásně hladká. 

Upečené věnečky postavíme na mřížku a pod ní umístíme tác nebo talíř, který zachytí okapanou polevu. Silikonovou mašlovačkou je potřeme po povrchu čokoládovou polevou a necháme alespoň 1 hodinu ztuhnout v lednici. Hotové věnečky opatrně nožem sundáme s mřížky a přemístíme na servírovací tác. Šlehačku vyšleháme dotuha a pomocí zdobícího sáčku šlehačkou ozdobíme střed každého věnečku. Já jsem bohužel na focení použila šlehačku ve spreji, protože se mi prostě stalo to, že jsem klasickou šlehačku zapomněla koupit. No jo, to se může stát každému. Věřte ale, že klasická šlehačka ke šlehání je opravdu lepší volba. Jestliže počítáte, že věnečky ne nebudou jíst okamžitě, použijte do šlehačky ještě ztužovač.

Nakonec dortíky ozdobíme ovocem podle sezóny.

2018-11-20 Dezerty

Autor:

Počet porcí
6
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI