Koláč s pekanovými ořechy zpět

Ingredience:
balení celozrnných sušenek2 x 130 gmascarpone2 x 250 gmáslo50 g
mléko2 dclpolotučný tvaroh1 kstřtinový cukr1 hrnek
vejce2 ksmletá skořice1 lžičkapřírodní vanilkové aroma1 lžička
pekanové ořechy dle potřeby
balení celozrnných sušenek 2 x 130 g, mascarpone 2 x 250 g, máslo 50 g, mléko 2 dcl, polotučný tvaroh 1 ks, třtinový cukr 1 hrnek, vejce 2 ks, mletá skořice 1 lžička, přírodní vanilkové aroma 1 lžička, pekanové ořechy dle potřeby

Příprava

Máme první adventní neděli v měsíci a příchod Vánoc se nezadržitelně blíží. Kuchařinky začínají s pečením vánočního cukroví a z trouby se line vůně vanilkových rohlíčků. Pro tento sváteční den jsem se rozhodla upéct něco speciálního - Vánoční koláč s pekanovými ořechy

Ořechy totiž k Vánocům neodmyslitelně patří, stejně jako k nim patří i cukr, bez kterého by pečení nebylo tím sladkým pokušením. Jak už samotný název článku napovídá, je tento koláč upečen s použitím speciálního druhu cukru a tím je brown sugar. A než se pustíme do samotného pečení, pojďme si tento hnědý zázrak trošku představit.

Hnědý třtinový cukr se získává z cukrové třtiny. Z nenápadné rostlinky podobné bambusu, která dorůstá do výšky až pěti metrů. Ta se následně naseká a vylisuje. Lisováním se tak získává štáva, která se poté nechává sušit na slunci až zhoustne na hustý sirup, který pak krystalizuje na cukr. Zajímavé co? A právě díky tomuto šetrnému zpracování si třtinový cukr zachovává spoustu minerálních látek, vitamínů, vlákniny a enzymů. Při výběru doporučuji řídit se barvou. Čím je cukr tmavší, tím vyšší má obsah melasy. Ta nám pomáhá nám v boji s nadváhou, léčí kožní onemocnění, urychluje hojení a díky ní budeme mít krásnou pleť a lesklé vlasy. A po tom přece všechny toužíme, no ne?

Postup: Nejprve si připravíme korpus. Celozrnné sušenky rozmixujeme nahrubo v mixéru, přidáme čtvrt hrnku třtinového cukru, rozpuštěné máslo a mléko. Celou hmotu poté vtlačíme do máslem vymazané dortové formy. Mezitím si ve velké míse vyšleháme mascarpone s tvarohem, přidáme vejce, zbylý cukr, skořici a vanilku. Krém natřeme na korpus a dáme péct. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 40-45 minut. Jakmile je koláč upečený, necháme ho zchladit na pokojovou teplotu, ozdobíme ořechy a dáme vychladit do lednice.


Náš tip: Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

2014-12-01 Dezerty

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostvánoce
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI