Křehký jablečný koláč zpět

Ingredience:
hladká mouka (špaldová)150 gprášek do pečiva2,5 lžičkycukr krupice80 g
vanilkový extrakt1 lžičkastudené máslo90 gmenší vejce, lehce našlehané vidličkou1 ks
středně velká kyselejší jablkacca 4 ks
hladká mouka (špaldová) 150 g, prášek do pečiva 2,5 lžičky, cukr krupice 80 g, vanilkový extrakt 1 lžička, studené máslo 90 g, menší vejce, lehce našlehané vidličkou 1 ks, středně velká kyselejší jablka cca 4 ks

Příprava

Receptů na jablečné koláče není nikdy dost. Tenhle mě zaujal svou jednoduchostí, nejen pokud jde o přípravu, ale i výčtem potřebných surovin. K mému překvapení se tam nedává ani skořice, tak typická právě pro jablka. Přesto je koláč luxusní záležitost. 

Recept na koláč pochází ze Švédska, kde se jmenuje Äppelkaka. Obvykle se servíruje s vanilkovou zmrzlinou, která mě osobně na koláči vůbec nechyběla. Koláč je skvělý samotný, ještě vlažný. V den upečení je krásně křehký  těsto křupavé, druhý den pak hezky zvláční. Těsto je celkem sladké, takže doporučuji vybírat kyselejší jablka. 

Stálo mě to trochu sebezapření, ale udržela jsem se a do koláče opravdu nepřidala nic navíc. Obvykle totiž k jablkům přidává ořechy, rozinky a samozřejmě skořici. Ale opět se ukázalo, že v jednoduchosti je krása, v tomto případě chuť.

Troubu si předehřejte na 200 stupňů. Koláčovou formu o průměru cca 23 cm vymažte lehce máslem. 

Prosátou mouku smíchejte s práškem do pečiva a cukrem. Studené máslo nastrouhejte na hrubém struhadle (velká oka) do mísy s moukou a rukama lehce zapracujte do mouky. Přidejte vajíčko a vanilkový extrakt, vše zpracujte do hladkého těsta. 

Třetinu těsta oddělte, zabalte do folie a dejte do lednice. Zbytek těsta rozprostřete do připravené koláčové formy, vytáhněte ho asi do poloviny výšky okrajů. Já jsem si těsto z části rozválela mezi dvěma foliemi, přenesla a pak jen rukama ve formě "doladila". Formu dejte do lednice, než si připravíte jablka. 

Jablka omyjte a na hrubo nastrouhejte. Pro mě nezvykle, ale nastrouhala jsem jablka i se slupkou. Jablka dejte do sítka nebo cedníku a vymačkejte z nich šťávu. Tu doporučuji vypít, nevylévat. 

Vykapaná jablka rozprostřete do připravené koláčové formy, na krajích nechte malý kousek místa pro vrchní vrstvu těsta. 

Odloženou třetinu těsta rozválejte mezi dvěma foliemi nebo na lehce pomoučněné ploše na průměr odpovídající velikosti koláčové formy. Těsto je poměrně slabé, opatrně přeneste na koláč a po stranách přimáčkněte. 

Dejte péct do vyhřáté trouby na 20 - 25 minut, až je hezky dozlatova. Koláč se ničím před pečením nepotírá. 

Koláč před servírováním můžete lehce pocukrovat, ale i bez toho je dost sladký.

2018-02-05 Dezerty

Poznámka

Inspirace z webu www.korenizivota.com

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI