Křehký špaldový koláč s tvarohem a jahodami pro děti od 1 roku

zpět
Křehký špaldový koláč s tvarohem a jahodami pro děti od 1 roku
Těsto:
hladká špaldová mouka170 grozpuštěné máslo125 gmoučkový cukr60 g
žloutek1 ks
Náplň:
tvaroh1 vaničkavejce1 ksbílek1 ks
krystalový cukr50 gvanilkový puding1 balíčekrum1 lžíce
citronová šťáva a kůra troškujahody dle chuti
hladká špaldová mouka 170 g, rozpuštěné máslo 125 g, moučkový cukr 60 g, žloutek 1 ks, tvaroh 1 vanička, vejce 1 ks, bílek 1 ks, krystalový cukr 50 g, vanilkový puding 1 balíček, rum 1 lžíce, citronová šťáva a kůra trošku, jahody dle chuti

Příprava

Měla jsem přebytek většího množství jahod, které v zimě samozřejmě nemají onu letní kvalitu, takže na koktejl nebo pohár mi nepřišly nejlepší. Když se takové jahůdky ale upečou, rozvine se jejich nádherná vůně a takový koláč je pak hned o třídu lepší kategorie. Doplněný tvarohem a ze zdravějšího druhu mouky je to navíc příjemný malý hřích s připomínkou léta.

Začněte přípravou těsta. Žloutek vyšlehejte s cukrem a rozpuštěným máslem do jemné pěny a postupně vmíchejte i všechnu mouku. Vypracujte vláčné těsto, které nechte odpočinout chvíli v chladu lednice. 

Mezitím co těsto tuhne v lednici, připravte si náplň. Tvaroh smíchejte s jedním žloutkem, cukrem a pudinkem. Přidejte i citron a rum pro vůni. Poté opatrně zamíchejte sníh vyšlehaný z obou bílků.

Utrhněte si kus pečícího papíru velkého tak, aby vám stačil na vyplnění formy, ve které budete péct (moje má průměr 26cm). Zmačkejte ho pod proudem vody a pořádně vyždímejte. Pak s ním formu krásně vyložíte, aniž by se vám krčil a "utíkal". Z těsta si malý kousek odeberte, zbytek vyválejte na placku a rozprostřete do připravené pečící formy, pěkně po celém dně. Z odloženého zbytku těsta vyválejte váleček, kterým vytvoříte těstu okraj, aby vám nevytekla náplň. Propíchejte dno na několika málo místech vidličkou, aby se vám těsto nevzdouvalo, a dejte jej jen tak samotné do trouby rozpálené na 170°C. Na pět minut. Poté vytáhněte, nalijte do těsta krém a nahoru jahody. Pokud budete chtít, vyšperkujte ještě drobenkou, kterou vytvoříte z mouky, másla a cukru v poměru 2:1:1. Dopečte při oněch 170°C dalších přibližně 30 minut (zkrátka dozlatova, dle zkušeností s vlastní troubou).

Odrazila jsem se od tohoto babičkovského receptu. 

2016-03-18 Dezerty

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI