Kynutý tvarohový cop zpět

Kynuté těsto:
hladká mouka (použila jsem mix pšeničné a špaldové)350 gsůl špetkamléko130 ml
čerstvé droždí20 gmáslo50 gcukr krupice50 g
žloutky3 kscitronová kůra dle chutivejce na potření
Tvarohová náplň:
tvaroh v kostce (ne vaničkový)250 gžloutek1 ksmoučkový cukr dle chuti
citronová kůra dle chutirozinky máčené v rumu dle chuti
Dokončení:
žloutek nebo vajíčko na potřenímáslo plátekrum dle chuti
hladká mouka (použila jsem mix pšeničné a špaldové) 350 g, sůl špetka, mléko 130 ml, čerstvé droždí 20 g, máslo 50 g, cukr krupice 50 g, žloutky 3 ks, citronová kůra dle chuti, vejce na potření, tvaroh v kostce (ne vaničkový) 250 g, žloutek 1 ks, moučkový cukr dle chuti, citronová kůra dle chuti, rozinky máčené v rumu dle chuti, žloutek nebo vajíčko na potření, máslo plátek, rum dle chuti

Příprava

Vánoce se pomalu blíží a já už dostávám chuť na maminčinu domácí vánočku. Takže abych si to čekání trochu zkrátila a zpříjemnila, upekla jsem si tento tvarohový cop. Vánočku mi připomíná nejen vzhledem, ale trochu i chutí. Kynuté těsto je takové tužší a hutnější, tedy přesně takové, jaké mám na vánočce ráda. 

Tvarohu je tam podstatně méně, než jsem zvyklá dávat třeba do koláčů, ale v tomto případě to vůbec nevadí. I to "málo" stačí, aby těsto zůstalo krásně vláčné. Určitě ale použijte tvaroh v kostce, nikoliv ten vaničkový. Náplň musí být hustá, aby vám při rozkrojení a motání těsta nevytekla ven. 

Kynuté těsto:

Do teplého mléka odeberte lžičku cukru a přidejte rozdrobené droždí. Nechte vzejít kvásek.

Mouku prosejte do mísy se špetkou soli a přidejte zbytek cukru. Máslo rozpusťte a nechte zchladnout. 

Do vzešlého kvásku vmíchejte žloutky a citronovou kůru a nalijte do mísy s moukou. Přidejte i rozpuštěné máslo a vypracujte pevné těsto. Je trochu tužší, ale kynutím zjemní. 

Těsto dejte do mísy, zakryjte utěrkou a nechte asi 1,5 - 2 hodiny zvolna kynout. Čím déle, tím lépe, během kynutí můžete jednou propracovat. 

Tvarohová náplň:

Tvaroh rozmíchejte se žloutkem, cukrem a citronovou kůrou do hladka. Nakonec přidejte rozinky. Tvarohová náplň by měla být hustá. 

Dokončení:

Troubu předehřejte na 190 stupňů, plech vyložte pečícím papírem.

Vykynuté těsto rozválejte na placku ca. 40x30 cm a rozetřete na ni celou tvarohovou náplň. Od delší strany zatočte do závinu a položte ho spojem dolů na připravený plech.

Ostrým nožem závin po celé délce rozřízněte na polovinu a jednotlivé poloviny položte vedle sebe řeznou stranou nahoru. Zapleťte do copu tak, že začněte od středu nejdříve k jednomu kraji, pak k druhému, konce pevně přimáčkněte. Celé dobře pomažte vajíčkem. Rozinky mají tendenci se pálit, zkuste je zatlačit dovnitř, aby příliš nevykukovaly. 

Dejte péct do vyhřáté trouby na 30-40 minut, ke konci můžete teplotu snížit na 170-180 stupňů, aby cop příliš neztmavl. 

Po vytažení z trouby potřete celý cop rozpuštěným máslem smíchaným s rumem. Před servírováním pocukrujte. 

2019-11-19 Dezerty

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI