Labutě zpět

Těsto:
voda1/2 ltuk130 ghladká mouka300 g
veje7 kssůl špetka
Vanilkový krém:
mléko0,5 lvanilkové pudingové prášky2 kscukr6 - 8 lžic
máslo250 g
Šlehačka:
smetana 31%2 ksztužovač šlehačky2 ks
voda 1/2 l, tuk 130 g, hladká mouka 300 g, veje 7 ks, sůl špetka, mléko 0,5 l, vanilkové pudingové prášky 2 ks, cukr 6 - 8 lžic, máslo 250 g, smetana 31% 2 ks, ztužovač šlehačky 2 ks

Příprava

Krásnou a pohodovou neděli přeji! Když dnes tak prší, musela jsem nám upéci, něco pro lepší náladu. A když voda, tak mě napadly zrovna LABUTĚ. K nedělní kávičce, nebo čaji, je to opravdu ideální lehký dezertík.

Vanilkový krém
Z mléka, dvou lžic cukru a pudingových prášků uvaříme hustý puding. Na horký puding dáme potravinářkou fólii, aby se nám nevytvořil nežádoucí “škraloup" a necháme vychladnout. Máslo vyšleháme cukrem, postupně přidáváme puding a vyšleháme v hladký krém.

Šlehačka
Z uvedených ingrediencí vyšlehat šlehačku, kterou navrstvíme s pomocí cukrářského sáčku.

Postup
Nejprve si připravíme odpalované těsto. V hrnci ohřejeme vodu, v ní rozpustíme tuk a přidáme špetku soli. Když se voda vaří a tuk je rozpuštěný, stáhneme teplotu, vmícháme mouku a mícháme, dokud se mouka už nechytá na vařečku ani stěny hrnce. Pak za stálého míchání postupně přidáváme vajíčka (používám ruční mixér).

Hotové těsto nastříkáme pomocí cukrářského sáčku, na vyložený plech pečícím papírem. Na jeden plech stříkáme tvar čísla „2“ – to jsou krky labutí. A na druhý plech stříkáme zase oválky – stříkáme dvě vrstvy nad sebe. Z této dávky uděláme dva plechy labutích krků a dva plechy oválků.

Dvojky neboli krky labutí pečeme při 200°C do růžova, cca 10 minut. Oválky pro tělíčko labutě pečeme také při 200°C do růžova, cca 20 minut. Při pečení nesmíme otevírat troubu, jinak by těsto nevyběhlo.

Vychladlé oválky prořízneme a vrchní díl rozřízneme (ale nedořízneme úplně). Připravené oválky plníme vanilkovým krémem, poté vložíme krk labutě, nastříkáme šlehačku a přiklopíme. Nakonec pocukrujeme a můžeme servírovat. Z této dávky jsem měla 40 malých labutí.

2016-08-23 Dezerty

Autor:

Počet porcí
40
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI