Letní dort z lesního ovoce zpět

Čokoládový korpus:
mléko100 mlvoda50 ml85% tmavá čokoláda40 g
vejce velikosti L1 ksslunečnicový olej3 lžícehladká mouka100 g
dřeň z 1/2 vanilky moučkový cukr80 gprášek do pečiva1 balíček
Náplň:
lesní ovoce + na ozdobení250 g40% smetana na šlehání100 gzakysaná smetana50 g
prášková želatina1 a půl lžícecukrcca 40 g
mléko 100 ml, voda 50 ml, 85% tmavá čokoláda 40 g, vejce velikosti L 1 ks, slunečnicový olej 3 lžíce, hladká mouka 100 g, dřeň z 1/2 vanilky , moučkový cukr 80 g, prášek do pečiva 1 balíček, lesní ovoce + na ozdobení 250 g, 40% smetana na šlehání 100 g, zakysaná smetana 50 g, prášková želatina 1 a půl lžíce, cukr cca 40 g

Příprava

Mám ohromně ráda lesní ovoce. Maliny, ostružiny, borůvky… A nejen pro ty syté odstíny barev, kterými se pyšní, ale hlavně pro jejich výraznou chuť. Nikoho asi nepřekvapí, že ty nasbírané v lese mají chuťově jaksi větší šmrnc. Před týdnem jsem si musela trochu odpočinout od psaní diplomky (ano, ještě není po všem) a vyrazili jsme do lesa na nějaký ten lup. Borůvek už bylo poskrovnu, ale maliny zrovna zažívaly největší rozkvět a ostružiny už začaly taky pomalu dozrávat. Toho se muselo využít! A tak začal malý experiment a jsem ráda, že se s vámi můžu podělit o plody své práce.

1. Jako první začnu čokoládovým korpusem. Troubu předehřeji na 180 stupňů. Do mísy navážím mouku, cukr, přidám vanilku a prášek do pečiva. V hrnečku rozkvedlám vajíčko se třemi lžícemi oleje. Dále ve vodní lázni rozpustím v mléce s vodou tmavou čokoládu a odstavím z ohně. Do sypké směsi vmíchám vlahou rozpuštěnou čokoládu v mléce a poté také z hrnku rozkvedlané vajíčko s olejem. Metličkou vypracuji hladké těsto. Pokud by se vám zdálo těsto řidší, přisypejte ještě trochu hladké mouky.

2. Připravím si plech a dám na něj pečicí papír. Těsto totiž nebudu lít do formy, ale na plech, a z upečené placky teprve dortovou formou o průměru 19 cm korpus vykrojím. Dělám to tak proto, že v dortové formě by se těsto pečením o trochu zmenšilo a já chci, aby korpus seděl kvůli následné náplni až k okrajům.

3. Těsto opatrně liji na pečicí papír sběračkou. Samo utvoří vcelku pravidelný kruhovitý tvar. Nijak těsto neroztírám. Nechám jej tak, jak je a dám jej péct na 20 – 25 minut.

4. Po upečení korpus vyndám z trouby, sundám z plechu a nechám jej vychladnout. Mezitím důkladně omyji a rozmixuji ovoce a přidám cukr podle chuti (někdy jsou plody cukernatější, někdy kyselejší). Vezmu jemné sítko a rozmixované ovoce propasíruji, abych se zbavila malých zrníček.  Poté propasírovanou šťávu zapráším 1 a půl lžící práškové želatiny a nechám 10 minut bobtnat.

5. Mezitím vychlazenou smetanu vyšlehám do šlehačky a opatrně smíchám se zakysanou smetanou.

6. Šťávu z ovoce s želatinou dám do vodní lázně a zahřívám na cca 60 stupňů (nevařím!), dokud se želatina nerozpustí. Poté směs odstavím z plotny a chviličku nechám chladnout.

7. Vezmu dortovou formu a z upečené placky vykrojím korpus, který do ní poté vložím. Zbytky placky můžete buď sníst – je to fakt mňam! Anebo opět, jak jsem radila v předešlém receptu, zrecyklovat do skleničkových pohárů.

8. V posledním kroku řádně smíchám šťávu z ovoce se smetanovou směsí a naliji na korpus (pokud vám zbude nějaké ovoce, neváhejte ho vyskládat na korpus před zalitím). Pokud by se utvářely na povrchu bublinky, neváhejte s formou třísknout o stůl (šetrně, ale efektně). Vršek formy přikryji alobalem a dám na noc do lednice.

9. Druhý den vyndám dort z lednice, vezmu nahřátý nůž (nahřívám v hrnečku s horkou vodou) a opatrně oddělím dort po obvodu od formy. Poté teprve dortovou formu otevřu. Dort ozdobím zbylými malinami a může se baštit! Opět jednotlivé dílky krájím horkým nožem. Joo, a pokud to vydržíte, nejlepší je snad třetí den, ale perfektní je už od začátku.

2015-07-28 Dezerty

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI