Letní ovocný dort s pudingovým krémem zpět

Korpus:
žloutky6 kscukr250 gkakao60 g
voda4 lžíceolej6 lžichladká mouka250 g
prášek do pečiva1 lžičkabílky6 ks
Želatina:
voda200 mlcukr krupice1 lžícecukrárenské želé1 ks
Ostatní ingredience:
ovoce dle chutimarmeláda dle chuticukrářská čokoládová poleva v sáčku dle chuti
Pudingový krém:
mléko750 mlcukr3 lžícepudingové prášky33 ks
máslo500 gcukr4 lžíce
žloutky 6 ks, cukr 250 g, kakao 60 g, voda 4 lžíce, olej 6 lžic, hladká mouka 250 g, prášek do pečiva 1 lžička, bílky 6 ks, voda 200 ml, cukr krupice 1 lžíce, cukrárenské želé 1 ks, ovoce dle chuti, marmeláda dle chuti, cukrářská čokoládová poleva v sáčku dle chuti, mléko 750 ml, cukr 3 lžíce, pudingové prášky 33 ks, máslo 500 g, cukr 4 lžíce

Příprava

V létě je vždy mnoho oslav a párty, takže nesmí chybět ani pořádný dort! Mám pro vás tip na bezva dort s pudingovým krémem a kupou ovoce. Hezky vychlazený nemá chybu.

Žloutky s cukrem utřeme do pěny, přidáme vodu, olej, sypké suroviny a nakonec ručně vmícháme sníh z bílků. Těsto vylijeme do vymazané a vysypané dortové formy a pečeme na 180°C (čas neuvádíme, je potřeba zkusit špejlí, zda je upečený). Pekla jsem ve formě o průměru 25 cm.

Z mléka, cukru a pudingů uvaříme hustý puding a necháme vychladnout. Na horký puding dáme potravinářskou fólii, aby se nám nevytvořil nežádoucí "škraloup" a necháme vychladnout. 

Máslo vyšleháme s cukrem a postupně přidáváme vychladlý puding. Vše vyšleháme v hladký krém.

Vychladlý korpus si 2x prořízneme. Spodní část korpusu si položíme na tác, natřeme marmeládou, pak krémem  přiklopíme druhou částí korpusu. Zase potřeme marmeládou a krémem. Přiklopíme třetím dílem korpusu a celý dort pomažeme krémem. Dort necháme vychladit.

Mezitím si připravíme čokoládový lem dortu. Ustřihneme si pruh pečícího papíru. Délku (tedy obvod dortu)  výšku si změříme na dortu. Rozehřejeme si čokoládovou mléčnou polevu v sáčku, a jakmile je rozehřátá, tak ustřihneme roh od polevy a cik-cak, dle fantazie nastříkáme polevu na připravený pruh pečícího papíru. Chvilka strpení je potřeba, aby poleva úplně neztuhla, ale zase aby nebyla tekutá, prostě tak akorát. A teď opatrně pruh s připravenou čokoládovou polevou přilepíme na bok dortu, včetně pečícího papíru a uložíme do lednice.

Ovoce, které máme rádi, nebo které máme k dispozici, hezky navršíme na dort. Není dobré to vyskládávat vedle sebe, vypadá mnohem lépe, když to je hezky "nakupené". Nakonec si připravíme želatinu. Všechny ingredience za stálého míchání přivedeme k varu a vypneme. Chvilku mícháme a necháme trochu zchladnout před tím, než nalijeme na ovoce a krém (nesmí se nalévat vařící). Dort uložíme na chladné místo nebo do lednice a necháme vychladit. Jelikož ovoce nemáme vyskládané do roviny, použila jsem na želatinu mašlovačku a ovoce jí potřela (želatinu jsem od doby varu nechala 1 minutu povařit a ještě teplou natírala a lila na ovoce).

2018-06-25 Dezerty

Poznámka

Váha 5000 g, průměr 26,5 cm, výška 12 cm.

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravy90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI