Lidl Food Challenge - Třešnová a čokoládovo mátová pěna v květináči zpět

Ingredience na třešňové pyré:
velké vypeckované třešně2 a 1/2 šálkucukr krystal3 lžíce
Ingredience na třešňový mousse:
studená voda1 a 1/2 lžíceželatina1 lžičkapečené cherry pyré2/3 šálku
cukr krystal2 a 1/2 lžícesmetana1 šálek
Ingredience na čokoládovou pěnu:
FinCarré čokoláda (nahrubo sekaná)300 grozsekané mentolové bonbóny5 ksvejce3 ks
cukr krupice1/4 šálkukakao1 pol. lžícezakysaná smetana a šlehačka300 ml
Krusta jako zemina: sušenky5 kszbyteček čokoládové pěny
máta
Nejdůležitější ingredience:
květináč1 ks
velké vypeckované třešně 2 a 1/2 šálku, cukr krystal 3 lžíce, studená voda 1 a 1/2 lžíce, želatina 1 lžička, pečené cherry pyré 2/3 šálku, cukr krystal 2 a 1/2 lžíce, smetana 1 šálek, FinCarré čokoláda (nahrubo sekaná) 300 g, rozsekané mentolové bonbóny 5 ks, vejce 3 ks, cukr krupice 1/4 šálku, kakao 1 pol. lžíce, zakysaná smetana a šlehačka 300 ml, Krusta jako zemina: , sušenky 5 ks, zbyteček čokoládové pěny , květináč 1 ks

Příprava

Dlouho jsem přemýšlela jestli se mám Lidl Food Challenge zúčastnit, neboť dezerty nejsou zrovna mou doménou. Jenže nebyla chvíle, kdybych nepřemýšlela nad tím, jak udělat něco zajímavého a tak jsem se do toho pustila.
Moje vlastnost dělat věci na poslední chvíli, mi dopomohla k tomu, že jsem den před termínem odevzdání receptu celou noc nespala. Převalovala jsem se a přemýšlela jsem jak to udělat, aby se dezert hodil i k mému stylu života. Vařím převážně asijská jídla a tak udělat najednou dezert, který má zaujmout mé myšlenky neustále směroval k Francii, kde mají dezerty takové vymazlené. Naposledy jsme dělala dezert v pořadu Prostřeno a i po týdenním maratonu trénování, nedopadl zrovna podle mých představ. Netroufala jsem si proto začít s vymýšlením dezertu dříve, než-li v den uzávěrky.
V 6 ráno mě najednou probudila myšlenka !"na terasu", kde mám bylinky. Rozmarýn, libeček, tymián, bazalku, chilli a mátu. Mátu a chilli jsem zamýšlela přidat do receptu už původně, ale nevěděla jsem jak. Najednou mě napadlo servírovat dezert v květináči. Dezert, který bude vypadat jako bylinka, ale bude vše jedlé :)
Lidl Food Challenge chce, aby každý ze soutěžících pojal recept po svém ovšem s danými ingrediencemi.

Tastino Petit Beurre Sušenky vanilkové, FinCarré Čokoláda na vaření, sezónní ovoce

Použila jsme třešně, neboť je mám moc ráda. Vždy mi připomenou jak jsem pro ně jako malá lezla po stromě a strašně se jich přejídala.

Vytvořila jsme tedy třešnový a čokoládový mousse s mátovými lístky, třešnovým pyré, krustou ze sušenek, čokoládou a mletou kávou, která má simulovat zeminu.






Třešnové pyré

(2 1/2 šálku) vypeckovaných velkých třešní
3 lžíce krystalového cukru

Předehřejte si troubu na 180 C. Vypeckované třešne posypeme cukrem a vložíme do rozpálené trouby na 15 minut. Mícháme po 5 minutách, aby se uvolnila šťáva z třešní. 
 


Třešnový mousse

1 1/2 lžíce studené vody
1 lžička neochucené želatiny
2/3 šálku) pečeného cherry pyré
2 1/2 lžíce krystalového cukru

(1 šálek) smetany

Vytvořte jednu vrstvu třešnového pyré v nádobách, ve kterých budete dezert podávat. V mém případě jsou to malé květináčky.

                                             


Připravte si ve větší míse ledovou lázen. Nejlépe led a studenou vodu a dejte stranou. 

Do 1 1/2 lžíce studené vody v malé misce dejte želatinu a smíchejte. 

V malém kastrůlku si udělejte želatinu dle návodu a vmíchejte do ni polovinu třešnového pyré. Po vychladnutí smíchejte se smetanou a do květináče dejte tak do 3/4 pěnu a nechte vychladnout. 


Čokoládová pěna

 300 g  FinCarré  čokolády, nahrubo nasekané
 5 rozsekaných mentolových bonbonů
 3 vejce
 1/4 šálku cukru krupice
 1 polévková lžíce kakaa 
 300ml zakysané smetany a šlehačky

  

Čokoládu s nasekanými mentolovými bonbony rozpusttě v menším kastrůlku nad parní lázní. Míchejte, dokud se neroztaví.  Odstraňte misku z tepla a nechejte ji mírně vychladnout.

Vložte vejce a cukr do velké mísy a metlou rozšlehejte. Přidejte chlazenou čokoládu a kakaový prášek, promíchtejte.


V samotné misce si našlehejte smetanu do zhoustnutí a pomocí velké kovové lžičky ji vložte do čokoládové směsi. Opatrně tuto další vrstvu dejte na třešnovou pěnu, která je již ztuhlá a dejte na hodinu do lednice. 

Krusta jako zemina 

Celkem 5 sušenek rozdrťte v utěrce a vložte do zbytku čokoládové pěny.
Po vychladnutí a stuhnutí poslední vrstvy pěny v "květináči", na ni navrstvěte čokoládovou pěnu s rozdrobenými sušenkami které posypete na konci zlehka mletou kávou. Jako ozdobu dejte stonek máty s lístky. 

Je to výborné!
Lucie

2015-11-30 Dezerty

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídladezerty
Receptostatní
Složitost receptutěžká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravyostatní
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladyvyšší

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI