Makový primal dort zpět

Korpus:
vejce8 ksmandlové plátky55 g (2 - 3 ks)mletý mák11 vrchovatých lžic
prášek do pečiva z vinného kamene5 gmed50 g
Krém:
mascarpone250 glučina240 gmed100 g
vanilkový lusk1 ksšťáva z půlky citronu dle chutimakový olej (Bohemia Olej)20 g
Poskládání dortu:
makový olej20 gdžem nebo marmeláda z červeného ovoce bez cukru (např. Bioláda Zahrada) dle potřeby
Na ozdobu:
džem nebo marmeláda z červeného ovoce bez cukru (např. Bioláda Zahrada) dle potřebycelý mák drstkapekanové ořechy dle potřeby
vejce 8 ks, mandlové plátky 55 g (2 - 3 ks), mletý mák 11 vrchovatých lžic, prášek do pečiva z vinného kamene 5 g, med 50 g, mascarpone 250 g, lučina 240 g, med 100 g, vanilkový lusk 1 ks, šťáva z půlky citronu dle chuti, makový olej (Bohemia Olej) 20 g, makový olej 20 g, džem nebo marmeláda z červeného ovoce bez cukru (např. Bioláda Zahrada) dle potřeby, džem nebo marmeláda z červeného ovoce bez cukru (např. Bioláda Zahrada) dle potřeby, celý mák drstka, pekanové ořechy dle potřeby

Příprava

Za tento recept mě budete milovat! Ne, není to nadsázka. Tento dort je totiž zdravý dort! Je bez mouky a bez cukru, takže jej mohou bezlepkáři, dietáři, primaláci, děti a vůbec všichni! Nějak mě ty zdravé dezerty začaly bavit (asi protože jsem dezertožrout!). Nejen zdravé, ale především bezlepkové recepty mě teď hodně baví. Ačkoliv nemám s moukou žádný osobní problém, proč bych si ji měla cpát do jídelníčku, když to jde tak krásně i bez ní.

Dort je úžasný, je hrozně moc makový, samozřejmě sladký, ale zase tak akorát a pokud ho necháte přes noc uležet v lednici, bude i krásně vláčný. Ještě někdo pochybuje o tom, že by si jej doma upekl?

Korpus:

1. Žloutky oddělte od bílků.

2. Bílky vyšlehejte do sněhu.

3. Mandle pomelte (nemusíte úplně najemno).

4. Žloutky pomocí šlehací metly vyšlehejte do pěny, přidejte med, mák, mandle, prášek do pečiva a důkladně vše spojte.

5. Opatrně přilijte makovou směs k bílkům a důkladně obě části těsta spojte.

6. Hotové těsto přemístěte do formy na dort, kterou si vystelte pečícím papírem.

7. Dejte péct do předehřáté trouby na 180 stupňů na cca 30 minut. (Když do těsta zapíchnete špejli, nesmí se na ni být po vytáhnutí nalepené těsto.)

8. Po upečení nechte vychladnout.

Krém:

1. Mascarpone, lučinu, med, makový olej, šťávu z půlky citrónu i semínka z vanilkového lusku dejte do jedné mísy a důkladně promíchejte, aby se ze všech surovin stal jednotný krém.

Poskládání dortu:

1. Korpus (zbavený pečícího papíru) uprostřed rozřízněte a horní část položte vedle.

2. Spodní část pokapejte 10 g makového oleje a potřete jej marmeládou. Na marmeládu opatrně navrstvěte krém.

3. Na krém opatrně polože druhou část korpusu. Ten pokapejte 10 g makového oleje, vmasírujte jej do korpusu a opatrně navrstvěte zbývající krém.

Na ozdobu:

1. Navrch dortu na krém doprostřed dejte lžíci marmelády a trochu ji rozmažte.

2. Na marmeládu do kruhu naskládejte ořechy.

3. Nakonec dort posypte celým mákem.

Tip: Dort nechte uležet přes noc, všechny chutě se proloží a bude krásně vláčný.

2015-03-26 Dezerty

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptzdravá
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI