Masarykovo cukroví zpět

Ingredience (cca 50 ks):
lískové oříšky120 ghladká mouka200 gcukr moučka70 g
sůl špetkamáslo, lehce změklé140 gžloutek1 ks
cukr moučka, ideálně ovoněný vanilkou na obalení
lískové oříšky 120 g, hladká mouka 200 g, cukr moučka 70 g, sůl špetka, máslo, lehce změklé 140 g, žloutek 1 ks, cukr moučka, ideálně ovoněný vanilkou na obalení

Příprava

Cukroví, na které nepotřebujete žádná vykrajovátka a prim v něm hrají lískové oříšky. Nepatří mezi nejkrásnější kousky na vánočním stole, ale u nás obvykle zmizí  jako první. Doma jsme ho dělali, když jsem byla malá, a před pár lety jsem ho začala péct pro svoji rodinu. Letos se mi konečně povedlo ho i nafotit, takže se o něj můžu podělit i s vámi. Upečte si ho klidně už teď, ale pozor, je možné, že do Vánoc budete muset udělat ještě jednu dávku.

Lískové oříšky namočíme do studené vody zhruba na 1 hodinu (já obvykle zapomenu hlídat čas a nechám je máčet déle). Lehce změknou a během pečení se tolik nevysuší/nespálí.

V míse smícháme mouku, cukr a sůl, přidáme máslo nakrájené na plátky a prsty (nebo v robotu se sekacími noži či drátěnou metlou) promneme na hrubou drobenku. Přidáme rozšlehaný žloutek a vypracujeme hutné nelepivé těsto (podle potřeby přilijeme trochu vody nebo přisypeme mouku). Nakonec do těsta zapracujeme lískové oříšky. Pracujeme rychle, aby se máslo nezačalo rozpouštět. Hotové těsto rozdělíme na půl a obě části zformujeme ve válečky o takovém průměru, jaká chceme mít kolečka (pečením se ještě o kousek zvětší), zabalíme je do potravinářské fólie a necháme do druhého dne ztuhnout v lednici.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Válečky ostrým nožem nakrájíme na kolečka asi 0,5-1 cm široká a pečeme je dozlatova, zhruba 15 minut, záleží na tloušťce těsta. Necháme krátce zchladnout na plechu a pak přendáme na mřížku, ještě teplá kolečka obalujeme v moučkovém cukru (dají se obalit i vychladlá, na teplých ale cukr lépe drží).

Skladujeme ve vzduchotěsné krabici, mimo lednici.

2019-12-16 Dezerty

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostvánoce
Čas přípravy90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI