Medové řezy s ořechy zpět

Medové pláty:
hladká mouka420 gjedlá soda1 lžičkasůl špetka
cukr krupice120 gmed3 lžícezměklé máslo150 g
vejce2 ks
Ořechová směs:
vlašské ořechy300 gcukr krupice80 gmed3 lžíce
máslo120 g
Vanilkový krém s rumem:
mléko (tučné nebo polotučné)500 mlvanilkový nebo smetanový puding2 kscukr krupice100 g
vanilkový cukr nebo extrakt1 lžičkazměklé máslo k našlehání180 grum dle chuti
hladká mouka 420 g, jedlá soda 1 lžička, sůl špetka, cukr krupice 120 g, med 3 lžíce, změklé máslo 150 g, vejce 2 ks, vlašské ořechy 300 g, cukr krupice 80 g, med 3 lžíce, máslo 120 g, mléko (tučné nebo polotučné) 500 ml, vanilkový nebo smetanový puding 2 ks, cukr krupice 100 g, vanilkový cukr nebo extrakt 1 lžička, změklé máslo k našlehání 180 g, rum dle chuti

Příprava

Před pár lety byly tyhle řezy hitem a pekly se snad v každé domácnosti. Dokonce se jim přezdívalo "nebe v hubě". Ani u nás doma jsme nebyli výjimkou a pekli je několikrát. Jenže pak se recept založil někam dospodu a na řezy se pod návalem dalších dobrot tak nějak zapomnělo. A to je velká škoda, protože jsou vynikající.

Chuťově trochu připomínají medovník a tak nějak se hodí do současného podzimního  počasí. Nejlepší jsou několik dní po upečení, kdy se krásně rozleží a zvláční. Proto je dobré, připravit je s dostatečným předstihem, pak někam dobře schovat a vytáhnout až těsně před servírováním. 

Původní recept na těsto jsem nechala téměř beze změny, ale krém jsem prostě změnit musela.  Moučná kaše jako základ krému mi prostě nějak nesedí, takže jsem vsadila na "oblíbený" puding. Je pravda, že to není nic originálního, ale s přidáním vanilky a pořádnou dávkou rumu chutnal i mě.

Řezy připravte alespoň 1-2 předem, aby se hezky rozležely a těsto zvláčnělo. 

Medové pláty: 

Prosátou mouku smíchejte se solí a jedlou sodou, přidejte cukr, med, na kousky pokrájené změklé máslo a vejce. Společně vypracujte vláčné těsto. Nejlépe to jde v kuchyňském robotu. Zabalte do folie a nechte chvilku odležet v lednici.

Ořechová směs:

Máslo, cukr a med dejte do kastrolu a za občasného míchání nechte rozpustit. Vmíchejte ořechy (celé půlky či nasekané) a společně smažte do zlatova. Připravujte až těsně před pečením plátů, musí se na těsto nanést horké. 

Troubu předehřejte na 180 stupňů, dva plechy vyložte pečícím papírem. 

Těsto rozdělte na dvě poloviny a každou vyválejte na obdélník ca 36 x 26 cm. Jeden plát dejte péct hned, na druhý rovnoměrně rozetřete teplou ořechovou směs. Následně pak dejte také péct.

Doba pečení u obou je ca. 10-12 minut, těsto by mělo lehce zezlátnout. 

Oba pláty nechte na plechu zcela vychladnout.

Vanilkový krém s rumem:

Trochu mléka odlijte do hrnku a rozmíchejte v něm pudingový prášek. Zbytek mléka přiveďte na mírném ohni k varu. Pudingový prášek vlijte do horkého mléka a za stálého míchaní nechte chvilku povařit. Puding je hodně hustý.

Odstavte, vmíchejte cukr a vanilku, dobře promíchejte. Přelijte do mísy a zakryjte folií. Tu položte přímo na horký puding, nebude se tak na folii srážet voda. Nechte vychladnout. 

Zchladlý puding nejdříve samotný našlehejte, pak po částech přidejte změklé máslo a rum. Dle chuti můžete přisladit. Puding nesmí být před přidáním másla moc studený, měl by mít stejnou teplotu jako zašlehávané máslo. 

Dokončení

Na tác si položte upečení plát bez ořechů a rovnoměrně rozetřete celé množství krému. Přiklopte druhým plátem s ořechy a dobře přimáčkněte. Doporučuji do druhého dne řezy něčím "zatížit". Nechte v lednici alespoň 1-2 dny rozležet, čím déle, tím lépe.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

2018-11-23 Dezerty

Autor:

Počet porcí
10
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI