Meruňková buchta s krémovou náplní zpět

Ingredience:
změklé máslo200 gcukr krystal200 gvejce4 ks
vanilkový extrakt1 lžičkahladká mouka350 gkypřící prášek do pečiva1 lžička
sůl špetkamléko200 ml
Krémová náplň:
čerstvý smetanový sýr/žervé250 gcukr krystal100 gvanilkový extrakt1 lžička
vejce1 ksmeruňky, nakrájené na kousky500 g
změklé máslo 200 g, cukr krystal 200 g, vejce 4 ks, vanilkový extrakt 1 lžička, hladká mouka 350 g, kypřící prášek do pečiva 1 lžička, sůl špetka, mléko 200 ml, čerstvý smetanový sýr/žervé 250 g, cukr krystal 100 g, vanilkový extrakt 1 lžička, vejce 1 ks, meruňky, nakrájené na kousky 500 g

Příprava

Už jsme měli třešně od souseda, rybíz z vlastní zahrádky a došlo i na meruňky. Když jsem si na severu Čech opět užívala rodičovské péče, dostali jsme jich od dědy plný košík. Byly sladké a voňavé, skoro přezrálé, ideální na marmeládu, pár jsem jich ale zachránila do téhle buchty. Klasický koláč s tvarohem pokladeným půlkami meruněk určitě znáte, doma jsme ho pekli každé léto a třeba takových taštiček z listového těsta s pudinkovým tvarohem a meruňkou navrch bych se užrala, když ale jako náplň pro změnu použijete čerstvý smetanový sýr (tzv. cream cheese), nebudete rozhodně zklamáni. Ta kombinace vláčného těsta, krémového sýra a šťavnatých meruněk je prostě božská.

Máslo vyšleháme s cukrem, až zesvětlá a nabude. Po jednom vešleháme vajíčka a vanilku. Přisypeme mouku, kypřící prášek a sůl a opět prošleháme. Nakonec přilijeme mléko a vymícháme (klidně v robotu) hladké těsto. 

Na náplň metličkou nebo v robotu smícháme sýr, cukr, vanilku a vajíčko v hladký krém.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Pekáček nebo menší plech vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Na dno nalijeme asi 3/4 těsta, na něj rozprostřeme krémovou náplň (necháme zhruba 1 cm volné okraje), poklademe kousky meruněk a navrch lžící naneseme zbylé těsto. Nemusíme ho nijak roztírat po celé ploše, během pečení se samo rozlije. Pečeme 40-50 minut, dozlatova (můžeme otestovat špejlí, protože je ale v těstě krémová náplň, zapíchneme špejli šikmo od okraje). Necháme vychladnout v pekáčku, nejlépe i v lednici, buchta se lépe krájí, když náplň v chladu zpevní.

2016-07-11 Dezerty

Autor:

Počet porcí
10
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy60 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI