Mramorová zmrzlina s červeným rybízem zpět

Ingredience:
smetana ke šlehání500 mlslazené kondenzované mléko1 plechovkavanilkový extrakt1 lžička
otrhané bobulky červeného rybízucca 700 g
smetana ke šlehání 500 ml, slazené kondenzované mléko 1 plechovka, vanilkový extrakt 1 lžička, otrhané bobulky červeného rybízu cca 700 g

Příprava

S tímto novým příspěvkem už si pomalu říkám, zda bych neměla vytvořit novou rubriku s názvem "Ze zahrádky". Ale o tom to podle mně přesně je, vařit z aktuálních a lokálních surovin, z toho co vám roste na zahrádce, za rohem v lese a podobně. Teď je právě ten čas, kdy všude okolo dozrává ovoce a zelenina a je to jako svátek v kuchyni - alespoň pro mě. Někdy je ale úrody přebytek a tak hledáme, jak vše plnohodnotně využít. Z rybízu jsem dělala koláč, bublaninu, marmeládu máme ještě z loňska a v mrazáku je červených bobulek víc než dost. A tak proč rybíz nevyužít třeba na zmrzlinu, když máme to léto? Červený rybíz je ve zmrzlinové branži tak trochu otloukánek a používá se spíš ten černý, který má pikantní a výraznější chuť. Černého ale máme maličko a tak volba byla jasná. O to větší bylo moje překvapení, když jsem zmrzlinu ochutnala. Byla totiž vynikající! Jemná smetanová chuť se mísí s nakyslou rybízovou, ale obě chuti jdou samostatně rozeznat, no prostě jedna báseň!

Omyjeme a otrháme bobulky rybízu a propasírujeme ho přes síto, abychom oddělili semínka a šlupky. Čistou šťávu dáme stranou. Šlehačku vyšleháme dotuha a pramínkem do ní pomalu přimícháváme kondenzované mléko, nakonec zamícháme i vanilkový extrakt. Já nemám zmrzlinovač, takže jsem šla staromódní metodou. Šlehačkovou směs nalijeme do kovové nádoby na srnčí hřbet nebo jiné mrazuvzdorné nádoby. Rybízovou šťávu přimícháváme postupně a velmi opatrně, abychom zachovali mramorový vzor. Nádobu překryjeme potravinářskou fólií a dáme mrazit alespoň na 6 hodin. Jestliže používáme zmrzlinovač, necháme zmrazit v přístroji pouze šlehačkovou hmotu a rybízovou šťávu přimícháme až nakonec ručně, aby se zachoval mramorovaný vzor.

2016-07-19 Dezerty

Poznámka

Z uvedených surovin připravíte zmrzlinu do jedné velké vaničky.

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravyostatní
Příležitostostatní
Čas přípravy20 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI