Mrkvový cheesecake zpět

Mrkvový základ (forma 18 cm):
vejce1 kstřtinový cukr50 grostlinný olej60 ml
polohrubá mouka80 gsůl špetkajedlá soda1/2 lžičky
prášek do pečiva1/2 lžičkyskořice1/2 lžičkymleté vlašské ořechy30 g
oloupaná, jemně nastrouhaná mrekv100 g
Sýrová vrstva:
krémový sýr typu Lučina, Philadelphia...320 gcukr krupice60 ghladká mouka1 lžíce
vejce2 kssmetana ke šlehání25 mlcitronová kůra nebo citronový olej dle chuti
zakysaná smetana150 gvanilkový cukr1 lžička
vejce 1 ks, třtinový cukr 50 g, rostlinný olej 60 ml, polohrubá mouka 80 g, sůl špetka, jedlá soda 1/2 lžičky, prášek do pečiva 1/2 lžičky, skořice 1/2 lžičky, mleté vlašské ořechy 30 g, oloupaná, jemně nastrouhaná mrekv 100 g, krémový sýr typu Lučina, Philadelphia... 320 g, cukr krupice 60 g, hladká mouka 1 lžíce, vejce 2 ks, smetana ke šlehání 25 ml, citronová kůra nebo citronový olej dle chuti, zakysaná smetana 150 g, vanilkový cukr 1 lžička

Příprava

Možná není "mrkvový" ten správný název, výstižnější by asi bylo "cheesecake na mrkvovém korpusu", ale to zní zase divně. Každopádně, pokud máte rádi mrkvový dort a milujete klasický cheesecake, stejně jako já, tak v tomhle koláči najdete obojí. A věře mi, že chutná vážně skvěle.

Základem je mrkvový korpus, který nahrazuje klasickou sušenkovou vrstvu. Je to možná trochu pracnější, ale chuťově geniální. Po upečení se korpus nechá vychladnout ve formě, pak se na něj přidá sýrová vrstva a pokračuje se v pečení. Pár hodin chlazení a můžete servírovat.

Aby z nás doma nebyla rodina Otesánků, připravuji většinu dortů v menší formě, cca 18 cm. Pokud chcete cheesecake upéct větší, připravte ho z dvojité dávky a použijte formu cca 24 - 25 cm.

Troubu předehřejte na 170 stupňů, dno dortové formy o průměru 18 cm vyložte pečícím papírem. Boky nevymazávejte ani nevykládejte papírem.

V misce společně vyšlehejte vejce s cukrem do pěny, ke konci pomalu zašlehejte olej. 

Prosátou mouku smíchejte se solí, práškem do pečiva, jedlou sodou a skořicí. Přidejte k vyšlehanému vejci s cukrem a olejem. Promíchejte, pak přidejte ořechy a nakonec mrkev.

Těsto rovnoměrně rozetřete do formy, je to jen slabá vrstva, a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 10-15 minut (ověřte si špejlí). Vyndejte z trouby a nechte zcela vychladnout ve formě, nevyklápějte. Můžete si upéct i den předem. 

Všechny suroviny vyndejte včas z lednice, aby měly pokojovou teplotu. Troubu předehřejte na 170 stupňů. 

Sýr prošlehejte s cukrem a lžící mouky, postupně zašlehejte obě vejce. Šlehejte při nízkých otáčkách, aby se do krému nedostalo příliš vzduchu. Přidejte smetanu a citronovou kůru (citronový olej). 

Směs nalijte na předpečený zchladlý mrkvový základ a dejte péct do vyhřáté trouby na 10 minut. Poté snižte teplotu na 120 stupňů a dalších 40-50 minut dopékejte. Cheesecake by měl být pevný, nicméně střed se může trochu třást.

V misce si smíchejte zakysanou smetanu se lžičkou vanilkového cukru a rozetřete po celé ploše horkého koláče. Dejte ještě na 10-15 minut do trouby. Cheesecake můžete nechat chladnout v pootevřené troubě, po pár minutách chladnutí ořízněte vnitřní boky formy. To zabrání, aby při chladnutí cheesecake popraskal. 

Protože vrstva sýra není příliš vysoká, stačí chladit několik hodin a můžete podávat. Nic ale nezkazíte, pokud vychladíte přes noc.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

2017-06-20 Dezerty

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravy90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI