Nejlepší čokoládový dort zpět

Korpus (forma o průměru 25 cm):
cukr2 a 1/2 hrnku (hrnek = 250ml)hladká mouka4 a 1/2 hrnkukakao na vaření1 hrnek
kypřící prášek3 lžičkypečící soda3 lžičkysůl1 lžička
vejce4 ksmléko2 hrnkyolej1 hrnek
vanilkový extrakt2 lžičkyvroucí voda2 hrnky
Krém:
kvalitní čokoláda200 gmascarpone500 gnízkotučný tvaroh ve vaničce200 g
smetana ke šlehání200 mlcukr moučka120 g
Poleva:
kvalitní čokoláda40 gmáslo25 g
Čokoládové střepy:
kvalitní čokoláda60 g
cukr 2 a 1/2 hrnku (hrnek = 250ml), hladká mouka 4 a 1/2 hrnku, kakao na vaření 1 hrnek, kypřící prášek 3 lžičky, pečící soda 3 lžičky, sůl 1 lžička, vejce 4 ks, mléko 2 hrnky, olej 1 hrnek, vanilkový extrakt 2 lžičky, vroucí voda 2 hrnky, kvalitní čokoláda 200 g, mascarpone 500 g, nízkotučný tvaroh ve vaničce 200 g, smetana ke šlehání 200 ml, cukr moučka 120 g, kvalitní čokoláda 40 g, máslo 25 g, kvalitní čokoláda 60 g

Příprava

Recept na tenhle čokoládový dort se už na blogu objevil, ale protože jsem si tenkrát chtěla vyhrát se samotným dortem i zdobením, vypadal poněkud komplikovaně - šest pater, dva druhy krému, ombré efekt... A k tomu forma o průměru 20 cm, kterou doma obvykle nenajdete. Klasické dorty a koláče se totiž pečou ve formě 24-25 cm a tu už v kuchyňské výbavě většina z nás má. Proto jsem recept na korpus upravila na větší formu, přidala návod na rychlý a snadný krém z mascarpone, tvarohu a šlehačky a tipy na jednoduché a přitom efektní zdobení z čokolády. Dort je to opravdu úžasný, korpus je měkký a vláčný, krém nadýchaný a nepřeslazený, peču ho každou chvíli a zatím jsem na něj slyšela jen a jen chválu a ani nám se ještě nepřejedl. Vyzkoušejte ho taky!
 
Korpusy si upečte nejlépe den předem. Vychlazené z lednice se budou lépe prokrajovat a budete mít i více času a klidu na samotné sestavení dortu. Stejně tak si nachystejte čokoládové střepy, čokoláda potřebuje několik hodin, aby pořádně zatuhnula.
 
Další tipy "jak na dort" (upečení korpusu a sestavení dortu) najdete tady.
 
Dort je celkem vysoký, vyjde na 18-20 menších porcí, pokud chcete, upečte si ho jen z poloviční dávky. Nemusíte se ale bát, že byste ho nesnědli, uležený je ještě lepší.   

Korpus

Troubu předehřejeme na 175°C a nachystáme si rychlovarnou konvici, abychom měli včas připravenou horkou vodu - příprava těsta totiž zabere jen malou chvíli.

Ve velké míse smícháme všechny sypké suroviny, v menší misce metličkou lehce prošleháme vajíčka s mlékem, olejem a vanilkou. Nalijeme je do velké mísy a smícháme, stačí krátce, jen by se ingredience lehce promísily (půjde to poměrně ztuha, protože jich je v míse hodně). Poté vlijeme vroucí vodu a tentokrát pořádně promícháme, dokud se vše nespojí. Těsto bude poměrně řídké, až tekuté, ale tak to má být.

Otevírací kulatou formu lehce vymažeme máslem a poté dno i boky vyložíme pečícím papírem, díky máslu k formě lépe přilne. Nalijeme do ní těsto a dáme péct asi na 70 minut (přiznám se, že jsem opět zapomněla sledovat čas, takže raději do trouby nakoukněte o něco dříve). Těsto během pečení celkem vyběhne a nahoře i popraská. Zda je upečeno, testujeme špejlí, kterou zapíchneme doprostřed korpusu. Když na ní ulpí pouze jeden, dva vlhké drobečky, je hotovo. Korpus necháme asi 10 minut chladnout ve formě, poté samotný na drátěné podložce.

Tip: Pokud korpus pečete den předem, vychladlý ho důkladně zabalte do potravinářské fólie a dejte do lednice.

Krém

Ve vodní lázni nebo opatrně v mikrovlnce rozpustíme čokoládu a necháme ji zchladnout na pokojovou teplotu. Do mixéru dáme mascarpone, tvaroh, šlehačku a cukr, nejdříve šleháme na nízké otáčky asi půl minuty, aby se všechny ingredience pěkně spojily. Poté zvýšíme výkon a rychle vyšleháme tužší krém. Odebereme si 2 - 3 lžíce krému, smícháme ho s čokoládou a tu pak přidáme do krému (tím se zabrání tomu, aby se čokoláda ve studeném krému zdrcnula - mně se to obvykle i tak nepovede a v krému mám malé kousky čokolády, chuťově to ale ničemu nevadí. Znovu důkladně prošleháme na pevný krém. Celkem šleháme max 1 - 2 minuty, aby se krém nepřešlehal a nezřídnul. Hotový krém si můžeme odložit do chladničky, díky čokoládě ještě více ztuhne.

Poleva

V rendlíku na mírném plameni rozpustíme máslo s nalámanou čokoládou a dohladka rozmícháme. Necháme vychladit na pokojovou teplotu, ideálně 30°C. Čokoláda o této teplotě krásně stéká po bocích dortu a zároveň nehrozí, že by rozpustila krém.

Čokoládové střepy

Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni nebo v mikrovlnce (na poloviční výkon a opatrně, má tendenci se rychle spálit). Nalijeme ji n obdélník pečícího papíru, zhruba o rozměrech poloviny klasického plechu na pečení, a pečlivě rozetřeme, aby vrstva čokolády byla rovnoměrná. Navrch přitiskneme další obdélník pečícího papíru, opatrně ho uhladíme, aby nikde nezůstaly vzduchové bublinky. Poté ho podélně srolujeme do ruličky, kterou zajistíme gumičkou, a uložíme do chladničky na několik hodin nebo přes noc.

Poté papírovou ruličku opatrně rozmotáme, ztuhlá čokoláda sama popraská a vytvoří tak střepy (případně i pomůžeme ostrým nožem).

Sestavení dortu

Korpus seřízneme do rovna a dvakrát prořízneme, dostaneme tak 3 pláty. Spodní plát korpusu potřeme 1/3 krému a přiklopíme druhým plátem, lehce ho přitiskneme a srovnáme, aby byl dort hezky rovný. Opět potřeme 1/3 krému. Nakonec přiklopíme třetí plát a poslední třetinou krému pomažeme vrch a boky dortu. Dort necháme zhruba půl hodiny vychladit v ledničce, poté krém ještě řádně uhladíme stěrkou a po obvodu dortu nalijeme čokoládovou polevu (třeba lžičkou nebo z malé konvičky), abychom vytvořili stékající kapky.

Nakonec dort podle fantazie dozdobíme. Já jsem použila jahody (těmi můžete proložit i jednotlivá patra dortu), makronky, mandle v čokoládě, čokoládové sušenky a tyčinky, čokoládové střepy (ty jsem ještě lehce poprášila jedlou zlatou práškovou barvou).

2017-05-23 Dezerty

Poznámka

Inspirace: Lulus cukrárka (krém)

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI