Nekynutý tvarohový mazanec (bochánek)

zpět
Nekynutý tvarohový mazanec (bochánek)
Ingredience:
hladká mouka (3 lžíce na vál)500 gtuk (máslo, Hera, Stela)160 gmoučkový cukr250 g
vanilínový cukr1 ksprášek do pečiva1 kstučný tvaroh ve vaničce250 g
citron (kůra a pár kapek šťávy)1 ksvejce + 2 žloutky na potření2 ksrozinky namočené v rumu120 g
hladká mouka (3 lžíce na vál) 500 g, tuk (máslo, Hera, Stela) 160 g, moučkový cukr 250 g, vanilínový cukr 1 ks, prášek do pečiva 1 ks, tučný tvaroh ve vaničce 250 g, citron (kůra a pár kapek šťávy) 1 ks, vejce + 2 žloutky na potření 2 ks, rozinky namočené v rumu 120 g

Příprava

Jak jsem slíbila, tak plním. Včera jsem vkládala kynuté máslové těsto, které lze využít na Jidáše, ale i bochánek. Druhé mazancové těsto je nekynuté a mohu ho vřele doporučit zvláště pro ty, kterým dělá potíže kynuté těsto, nebo prostě jen nemají čas, čekat až těsto vykyne. Díky tvarohu jde o velmi vláčné těsto, takže to není suché a "nepráší se od pusy".

Máslo společně s moučkovým cukrem a vanilínovým cukrem umixujeme v robotu. Poté přidáme citronovou kůru i šťávu, 2 vejce a tvaroh. Znovu těsto vyšleháme a teprve poté přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec vmícháme rozinky předem namočené v rumu.

Na vál dáme 3 lžíce hladké mouky a vytvoříme z těsta bochánek. Bochánek uprostřed nastřihneme malým křížkem, potřeme žloutkem rozšlehaným s trochou mléka a posypeme mandlemi.

Pečeme na pečícím papíru v troubě vyhřáté na 160°C asi 35 minut. Poté troubu otevřeme, mazanec opatrně vyndáme, ještě jednou potřeme vejcem v mléce, posypeme mandlemi a dopékáme ještě 30 minut při 180°C.

Správně by se mazanec měl po vychladnutí zabalit do potravinářské fólie a nechat alespoň 2 dny uležet.

2017-04-10 Dezerty

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostvelikonoce
Čas přípravy90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI