Nepečený rybízový jáhelník zpět

Ingredience:
jáhly200 gjablečný mošt600 mlrozinky50 g
kvalitní kakao2 lžícesůl špetkarybíz500 g
vlašské ořechy70 gvoda500 mlkvalitní vanilkový pudink1 balení
javorový sirup nebo jiné sladidlo3 lžíce
jáhly 200 g, jablečný mošt 600 ml, rozinky 50 g, kvalitní kakao 2 lžíce, sůl špetka, rybíz 500 g, vlašské ořechy 70 g, voda 500 ml, kvalitní vanilkový pudink 1 balení, javorový sirup nebo jiné sladidlo 3 lžíce

Příprava

Pokud se Vám při konzumaci samotného červeného rybízu křiví úsměv stejně jako mně, můžete ho proměnit do jednoduchého, i když prý sytého, nepečeného dezertu. A v létě se nějaká ta sváča z lednice vždycky hodí.

Na přípravu pudinku jsem použila rozmixované odmočené vlašské ořechy. Je na Vás, zda "mléko" zcedíte či nikoliv, ale není to třeba. Nám třeba takový ořechový pudink s jemnými kousky chutná mnohem více než dokonale hladký. Můžete samozřejmě nahradit jakýmkoliv jiným rostlinným mlékem, ale ty ořechy tomu opravdu dají šmrnc.

Postup:

  1. Vlašské ořechy nechte několik hodin odmočit, lépe přes noc.
  2. Pokud máte kvalitní jáhly, stačí je pouze řádně proprat. Pokud si nejste kvalitou jistí, spařte třikrát jáhly horkou vodou, abyste odstranili zoxidovanou vrstvu, která by mohla způsobit nežádoucí hořkost.
  3. Jáhly zalijte odměřeným množstvím džusu, přidejte propláchnuté rozinky, špetku soli a vařte 20 - 30 minut na mírném ohni, dokud se všechna tekutina neodpaří a nevznikne hustá kaše.
  4. Do uvařených jáhel vmíchejte kakao.
  5. Menší pekáček vypláchněte studenou vodou a rozprostřete do něj ještě teplé kakaové jáhly.
  6. Rybíz propláchněte a nasypte na jáhlovou vrstvu.
  7. Vlašské ořechy zceďte, zalijte 200 ml vody a v koktejlovém mixéru mixujte na vysoké otáčky asi 2 minuty. Přilijte dalších 200 ml vody a ještě promixujte.
  8. Ve zbylých 100 ml vody rozmíchejte vanilkový pudink a zvolené sladidlo.
  9. "Vlašské mléko" přiveďte k varu (pozor, i vlašské se připaluje) a za stálého míchání do něj vlijte připravenou pudinkovou směs. Povařte na mírném ohni 2-3 minuty, nezapomínejte míchat.
  10. Sundejte ze sporáku a ještě horký pudink nalijte na rybíz. Nechte zchladnout, přemístěte do lednice a nechte vychladit.
2015-07-01 Dezerty

Poznámka

kvalitní pudink - vanilkový extrakt + 3 lžíce kukuřičného čkrobu

Autor:

Počet porcí
10
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravyvaření
Příležitostnávštěva
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI