Nepečený štrúdl dort zpět

Krusta (forma o průměru 12cm):
malé sušené datlecca 10 ksvlašské ořechy1/2 hrnkusůl špetka
skořice1/2 lžičky
Náplň:
kešu ořechy1 hrnekmenší až střední jablíčka2 kskokosový olej1 lžíce
psylium1 lžícemed1 lžíceskořice1/2 lžičky
malé sušené datle cca 10 ks, vlašské ořechy 1/2 hrnku, sůl špetka, skořice 1/2 lžičky, kešu ořechy 1 hrnek, menší až střední jablíčka 2 ks, kokosový olej 1 lžíce, psylium 1 lžíce, med 1 lžíce, skořice 1/2 lžičky

Příprava

Jsou kombinace potravin, které mám velmi ráda. Například taková chuť štrúdlu je vlastně spojení jablek se skořicí a vlašskými ořechy. Když se vám nechce patlat se štrúdlem, není nic jednoduššího, než si nastrouhat jablíčka a pěkně chutně okořenit. Někdy však svému dezertu chcete dát trochu jinou formu. Doslova tu dortovou.

Jablka jsou velmi zdravá, o tom není žádných pochyb. Mimo jiné obsahují spoustu protizánětlivého quercetinu a polyfenolů a prokazatelně působí proti alergiím. Když přidáme protizánětlivou skořici, kterou bohužel ne všichni tolerují, máme skvělou dvojku.

Skořice patří na seznam sporných potravin pro obsah benzoátů. Pokud však jídlo vyvážíte látkami, které dokáží naopak vaše žírné buňky stabilizovat (jako je quercetin), nemůže vás trochu těch histaminových liberátorů rozházet. Navíc i tato role skořice v HIT je dosti sporná, jelikož pro uvolňování histaminu byly vždy testovány uměle izolované benzoáty, které jsou v přírodě „poskládány“ tak trochu jinak a mohou se tedy jinak chovat v našem těle. Místo slepého sledování seznamů se zkuste zaměřit na získání informací, co vám naopak daná potravina může poskytnout. V případě tohoto štrúdlu tedy odstraníme pšeničnou mouku, která je pro-zánětlivá, a nepřinese nám nic podstatného (nutričně mrtvá surovina). Místo toho jako základ zvolíme ořechy, které obsahují spoustu zdravý prospěšných tuků a minerálů. Dezert pak získá úplně jiný potenciál. 

Vlašské ořechy i datle si přes noc namočíme (tedy pokud nemáte medjool datle či jinou měkkou variantu). Kešu ořechy stačí namočit cca 2 hodinky před přípravou.

V den D ořechy i datle slijeme a necháme dobře okapat. Společně se skořicí a malinkatou špetkou himálajské soli dáme do sekáčku a řádně spolu zpracujeme. Díky tomu, že jsou ořechy či datle mokré, nepodaří se nám zpracovat na jemno, což vůbec nevadí. Pokud byste rádi hladkou krustu, nechte ořechy po namáčení vysušit a poté zpracujte. Vzniklou hmotu natlačíme do formičky a pořádně "uňahňáme".

Kešu ořechy slijeme a dáme do mixéru, přidáme oloupaná a na menší kousky nasekaná jablka, med, psylium i kokosový olej. Mixneme do vytvoření hladkého krému. Z toho pak odděláme bokem 2 lžíce, které smícháme se skořicí. Zbytek náplně dáme do formičky, uhladíme a naneseme skořicovou vrstvu. Dáme do lednice odležet, ideálně přes noc.

Dobrou chuť.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ


2018-03-20 Dezerty

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravystudená kuchyně
Příležitostoslava
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI