Ořechová bábovka zpět

Ingredience:
hladká mouka (pšeničná/špaldová)100 gpolohrubá mouka50 gprášek do pečiva2 lžičky
vejce (velikost M)3 kstřtinový cukr130 gcitronová kůra nebo pár kapek citronového oleje dle chuti
rostlinný olej80 gmleté vlašské ořechy150 gmléko150 ml
hladká mouka (pšeničná/špaldová) 100 g, polohrubá mouka 50 g, prášek do pečiva 2 lžičky, vejce (velikost M) 3 ks, třtinový cukr 130 g, citronová kůra nebo pár kapek citronového oleje dle chuti, rostlinný olej 80 g, mleté vlašské ořechy 150 g, mléko 150 ml

Příprava

Také máte rádi sladké snídaně? Nebo si dopřejete kousek sladkého spíš k odpolední kávě? Já můžu oboje. Ke snídani mám ráda "kus buchty", odpoledne nepohrdnu nějakým dortíkem. Ať už to máte jakkoliv, tahle bábovka se hodí pro obě možnosti. Je krásně vláčná, voňavá a plná ořechů. 

S přípravou potěším i ty lenivější pekařky, které neradi oddělují bílky od žloutků. Vejce se šlehají celá a postupně se přidává vše do jedné mísy. Přestože se většina lidí neumí představit bábovku bez másla, já radši používám olej. Bábovka je s ním dle mého názoru více nadýchaná a jemná.

Tentokrát jsem těsto rozdělila do několika menších "báboviček", které jsem si před časem pořídila a ještě nebyl čas je vyzkoušet. Klidně ale použijte klasickou formu na bábovku nebo chlebíček.

Troubu předehřejte na 180 stupňů, bábovkovou formu vymažte a vysypte, jak máte ve zvyku. Já používám na vymazání směs oleje, tuku a mouky - viz tip níže.

Obě mouky prosejte a smíchejte s práškem do pečiva. Vejce vyšlehejte při středním výkonu s cukrem do pěny, pak pomalu zašlehejte olej a přidejte citronovou kůru. 

Přisypte mleté ořechy, promíchejte. Pak střídavě přidejte mouku a mléko. Dobře promíchejte a nalijte do připravené formy. Těsto příliš nevyběhne do výšky, takže můžete bez obav naplnit do 3/4 formy.

Dejte péct do vyhřáté trouby na 30 - 40 minut (v závislosti na velikosti formy). Špejlí si věře, že je bábovka propečená. Nechte ji chvilku chladnout ve formě, teprve pak překlopte na chladící mřížku. 

Před servírováním můžete pocukrovat. Bábovka je skvělá hned po upečení, tak i další dny. 

TIP: Směs na vymazání formy

2 lžíce polohrubé mouky, 2 lžíce rostlinného oleje, 2 lžíce ztuženého tuku (změklého)

Vše společně prošlehejte a směsí pomocí štětce vytřete celou formu. Zbytek směsi můžete uchovat v lednici pro další použití.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ


2018-05-03 Dezerty

Poznámka

Inspirace z webu www.kikakitchen.com

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI