Ořechový dort s jablíčky v karamelu zpět

Ingredience na korpus:
vejce3 kscukr krystal250 gvanilkový extrakt1 lžička
olej180 gpodmáslí380 ghladká mouka300 g
vlašské ořechy150 gkypřící prášek do pečiva2 lžičkyjedlá soda2 lžičky
sůl1/2 lžičky
Krém:
čerstvý smetanový sýr ( Philadelphia)350 gmascarpone350 gcukr moučka100 g
vanilkový extrakt nebo mletá skořice1 lžičkasmetana ke šlehání100 ml
Jablíčka v karamelu:
cukr krystal120 gvoda40 gsmetana ke šlehání80 g
máslo80 gjablka2 ksmáslo2 lžíce
smetana ke šlehání20 g
vejce 3 ks, cukr krystal 250 g, vanilkový extrakt 1 lžička, olej 180 g, podmáslí 380 g, hladká mouka 300 g, vlašské ořechy 150 g, kypřící prášek do pečiva 2 lžičky, jedlá soda 2 lžičky, sůl 1/2 lžičky, čerstvý smetanový sýr ( Philadelphia) 350 g, mascarpone 350 g, cukr moučka 100 g, vanilkový extrakt nebo mletá skořice 1 lžička, smetana ke šlehání 100 ml, cukr krystal 120 g, voda 40 g, smetana ke šlehání 80 g, máslo 80 g, jablka 2 ks, máslo 2 lžíce, smetana ke šlehání 20 g

Příprava

Ořechy, jablíčka a karamel, to je moje letošní představa podzimního dortu. Jablka jsem tentokrát nestrouhala do korpusu, ale podusila je v karamelu a proložila jimi krém. Ten jsem nechala jednoduchý, jen s kapkou vanilky, ale vy si ho můžete ochutit i špetkou skořice. Jablíčka se skořicí, to je prostě esence podzimu a taky moje oblíbená vůně. Dekorace na dort jsme s dětmi nasbíraly na procházce, v jediný den, kdy bylo slunečno. Chtěla jsem hlavně malá červená jablíčka, která rostou na stromě u pole kousek za domem, bohužel pole bylo po deštích samé bahno a my neměli holínky, takže jsem se musela spokojit s pár posledními pláňaty, co visela na větvích nad skoro rozvodněnou říčkou a málem jsem tam zahučela. Ale nějaký úlovek jsme domů donesli, třeba krásné šípky a taky popínavé listy, u kterých jsem si nebyla moc jistá, jestli náhodou nejsou lehce jedovaté (psí víno?), takže na oslavu dort putoval s decentnější ozdobou. Koneckonců byl pro manželovu maminku a nerada bych, aby si myslela, že ji snad chci otrávit 

Korpus 

Troubu předehřejeme na 170 °C. V mixéru šleháme vajíčka s cukrem, až zesvětlají a nabudou, trvá to minimálně 5 minut. Poté opatrně vešleháme vanilku, olej a podmáslí - oboje přiléváme tenkým pramínkem. Nakonec vmícháme mouku, mleté ořechy, kypřící prášek, jedlou sodu a sůl.

Dno rozevírací kulaté formy vyložíme pečícím papírem a nalijeme do ní těsto. Pečeme 50-60 minut, testujeme špejlí. Necháme vychladnout ve formě, poté korpus opatrně objedeme tenkým nožem a formu odstraníme.

Jablíčka v karamelu

Do hlubšího rendlíku nasypeme cukr, zalijeme ho vodou a dáme vařit na mírný plamen. Voda se bude postupně odpařovat a cukr karamelizovat. Jakmile začne zlátnout, ohřejeme si v mikrovlnce nebo na sporáku smetanu téměř k bodu varu. Hotový karamel (barvy zlatohnědé, pozor ať neztmavne příliš, zhořknul by) odstavíme ze sporáku a ihned do něj za stálého míchání metličkou vlijeme horkou smetanu. Směs nejdříve hodně vzkypí a bude bublat, opatrnost a chňapky jsou na místě, ale po chvilce míchání budeme mít krásně hladký krém. Dále už nevaříme, pouze vmícháme pokrájené máslo, do rozpuštění. Přelijeme do misky a necháme zchladnout na pokojovou teplotu.

Kostičky jablek několik minut opékáme na másle, poté přidáme 6 lžic karamelu a 20 g smetany, promícháme a podusíme do změknutí (jablka by se ale neměla rozpadat). Necháme vychladnout.
 
Krém

 
Na krém dáme do mixéru sýr, mascarpone, cukr, vanilku/skořici, lehce prošleháme. Přidáme smetanu a šleháme na nízké otáčky asi půl minuty, aby se všechny ingredience pěkně spojily. Poté zvýšíme výkon téměř na maximum a rychle vyšleháme tuhý krém. Šleháme max. dvě minuty, aby se krém nepřešlehal a nezdrcnul. 
  
Sestavení dortu
 

Korpus seřízneme dorovna a dvakrát prořízneme, dostaneme tak 3 plátySpodní plát korpusu potřeme třetinou krému a polovinou jablíček v karamelu (ta nedáváme až ke kraji), přiklopíme druhým plátem, lehce ho přitiskneme a srovnáme, aby byl dort hezky rovný. Opět potřeme třetinou krému a zbylými jablky. Přiklopíme poslední plát a zbylým krémem pomažeme vrch a boky dortu. Pokud bude korpus trochu prosvítat, ničemu to nevadí. Dort necháme alespoň hodinu vychladit v lednici, polijeme karamelem a podle fantazie dozdobíme.


Tip č. 1: Krém si na třetiny dělím za pomoci váhy, dělat to od oka si netroufám a takhle mám jistotu, že mi zůstane dost krému na závěrečné potření dortu. Tady jsem každý plát potřela 250 g krému, aby mi ho nakonec zbylo trochu více než třetina.

Tip č. 2: Při polévání dortu karamelem je důležitá jeho konzistence/teplota. Příliš studený karamel se bude nepěkně táhnout, teplý zase úplně steče z dortu. Zkuste si nejdříve jeden zkušební stékanec a podle toho, jak bude po minutě vypadat, buď karamel trochu prohřejte nebo dejte ještě vychladit. Pokud má podle vás karamel ideální konzistenci, naneste ho nejdříve po obvodu (lžičkou nebo nádobkou s úzkou hubičkou, já používám dávkovač na kečup), zbytek nalijte doprostřed a rozetřete špachtlí.

2020-10-21 Dezerty

Poznámka

Použila jsem forma o průměru 24 cm. *pokud chcete dort důkladně zatřený krémem, dejte buď méně krému mezi jednotlivé pláty korpusu, nebo ho udělejte zhruba o třetinu více.

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídladezerty
Receptpro děti
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnarozeniny
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladyvyšší

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI