Ovocný dort zpět

Korpus světlý:
vejce4 kscukr moučka180 golej100 ml
voda150 mlpolohrubá mouka250 g
Krém banánový:
mléko500 mlcukr2 lžícebanánový puding2 ks
máslo500 gcukr4 lžícezakysaná smetana2 ks
ztužovač šlehačky2 ks
Další ingredience:
kokos dle chutimarmeláda dle chutikompotované broskve dle chuti
ovoce (kiwi, hruška, jahody, maliny, borůvky, hroznové víno) dle chuti
Želatina:
dortové želé čiré1 ksvoda200 mlcukr2 lžíce
vejce 4 ks, cukr moučka 180 g, olej 100 ml, voda 150 ml, polohrubá mouka 250 g, mléko 500 ml, cukr 2 lžíce, banánový puding 2 ks, máslo 500 g, cukr 4 lžíce, zakysaná smetana 2 ks, ztužovač šlehačky 2 ks, kokos dle chuti, marmeláda dle chuti, kompotované broskve dle chuti, ovoce (kiwi, hruška, jahody, maliny, borůvky, hroznové víno) dle chuti, dortové želé čiré 1 ks, voda 200 ml, cukr 2 lžíce

Příprava

Víkend ve znamení mlsání, to máme nejraději, že jo? Vyzkoušejte tenhle ovocný dortík s banánovým krémem, stojí to za to. 

Korpus světlý
Nejprve si vymažeme a vysypeme hrubou moukou dortovou formu (průměr 26 cm). Poté si předehřejeme troubu na 180 C a vyšleháme si 4 bílky v tuhý sníh. Pak si vyšleháme 4 žloutky s cukrem moučka do pěny, přidáme tekuté ingredience a mouku. Nakonec ručně vmícháme sníh z bílků. Těsto vylijeme do formy a pečeme "do růžova", zdali je upečené těsto vyzkoušíme raději špejlí.

Banánový krém
Z mléka, cukru a pudingů uvaříme hustý puding a necháme vychladnout. Na horký puding dáme potravinářkou fólii, aby se nám nevytvořil nežádoucí “škraloup" a necháme vychladnout.
Máslo vyšleháme s cukrem a postupně přidáváme vychladlý puding. Poté přidáme kysané smetany a ztužovače šlehačky. Vše vyšleháme v hladký krém.

Postup na přípravu dortu
Vychlazený korpus si prořízneme a promažeme marmeládou – já jsem zvolila rybízovou, díky její nakyslé chuti. Promazat můžeme i krémem, nebo jen krém použít na potření boků a povrchu dortu. Boky dortu obsypeme kokosem. A teď je ta chvíle pro naši fantazii. Ovoce, které máme rádi, nebo které máme k dispozici hezky navršíme na dort. Připravíme želatinu, všechny ingredience za stálého míchání přivedeme k varu a vypneme. Chvilku mícháme a necháme trochu zchladnout před tím, než nalijeme na ovoce (nesmíme nalévat vařící). Jelikož ovoce nemáme vyskládané do roviny, použila jsem na želatinu mašlovačku a ovoce jí potřela. Dort uložíme do lednice a necháme vychladit.

Recept je z televizního pořadu Hezky česky s Vendy a Adamem, 
na TV Paprika CzSk. Reprízy pořadu jsou vysílané od pátku 15.2.2019 od 21. hodin. Všechny recepty z pořadu najdete zde: 
http://www.tvpaprika.cz/…/N/Nicely_Czech_with_Vendy_and_Adam

Fotos by: Katalin Sándor

2019-03-18 Dezerty

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI