Pařížský flan s jablky pro děti od 1 roku zpět

Ingredience:
středně velká jablka4 ksmáslo30 gcukr1 lžíce
vejce3 ksvanilkový lusk (nebo vanilkový cukr)1/2 kscukr krupice100 g
mléko (lze částečně namíchat se smetanou)400 mlkukuřičná mouka (nebo jemná polenta)100 g
středně velká jablka 4 ks, máslo 30 g, cukr 1 lžíce, vejce 3 ks, vanilkový lusk (nebo vanilkový cukr) 1/2 ks, cukr krupice 100 g, mléko (lze částečně namíchat se smetanou) 400 ml, kukuřičná mouka (nebo jemná polenta) 100 g

Příprava

Opět se mě zmocnila nostalgie a vzpomínám na jaro v Paříži. Nejlepší z koláčů, který jsme tam ochutnali, byl tento bezlepkový flan. Pařížané ho nejčastěji dělají s hruškami, ale použít můžete i jiné ovoce, a protože mně se tu kupí jablka, která volají ke zpracování, startuju tedy troubu, googlím recepty, dávám z nich dohromady jeden svůj a jdu na to.

Nečekejte od něj žádnou nadýchanou bublaninu, jde o koláč z kukuřičné krupice, který se tváří lehce zdrcle, ale to je na něm právě to osobité. Navíc je jednoduchý a bezlepkový.

Dříve než budete dělat samotné těsto, začněte s přípravou jablek, která se v pánvi nechají karamelizovat. Oloupejte je od slupky a jádřince nakrájejte na zhruba půl centimetru silné měsíčky. V pánvi rozehřejte máslo, dejte do něj jablka, zasypte lžící cukru a jablka pomalu opékejte, dokud nechytnou krásně karamelově zlatou barvu.

Mezitím si připravte směs na těsto. Vejce vyšlehejte s cukrem a semínky vanilky a postupně zašlehávejte na střídačku také mléko a mouku. 

Až budou jablka hotová, dejte je na dno vymazané nebo pečícím papírem vystlané pečící formy. Ta moje má průměr 24 cm a moučník je vysoký asi 1 cm, chcete-li koláček vyšší, zvolte o něco menší. Těsto ještě naposledy promíchněte a nalijte na jablka. 

Šup do trouby. Pečte na 180°C horkovzduch do zlatova (přibližně půl hodiny).

Dětská specifika: 

  • Mléko k tepelné úpravě pokrmů podáváme dětem od 1 roku věku.
  • Také celá vejce jsou vzhledem k obsahu bílkovin vhodná pro děti od 1 roku.
2018-02-19 Dezerty

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI