Pavlova s rebarborou, jahodami a balzamikem zpět

Na pusinky:
bílek2 kscukr moučka125 gbílý vinný ocet1/2 lžičky
vanilkový extrakt1/2 lžičkykukuřičný škrob1/2 lžičky
Na ozdobení:
máslo1 lžícevětší jahodycca 8 ksrebarbora (použila jsem červené části) množství zhruba stejné jako množství jahod
cukr krupicecca 2 - 3 lžácebalzamikový ocetcca 3 lžíceminimálně 30% smetana ke šlehání250 ml
tmavý balzamikový krém dle potřeby
bílek 2 ks, cukr moučka 125 g, bílý vinný ocet 1/2 lžičky, vanilkový extrakt 1/2 lžičky, kukuřičný škrob 1/2 lžičky, máslo 1 lžíce, větší jahody cca 8 ks, rebarbora (použila jsem červené části) množství zhruba stejné jako množství jahod, cukr krupice cca 2 - 3 lžáce, balzamikový ocet cca 3 lžíce, minimálně 30% smetana ke šlehání 250 ml, tmavý balzamikový krém dle potřeby

Příprava

Asi před měsícem nebo snad dvěma jsem na webu Blogerky objevila výzvu na vyzkoušení balzamikových krémů Kalamáta Papadimitriou. Stačilo napsat pod článek, proč zrovna já bych měla krémy dostat k ozkoušení. Z přihlášených blogerek měli organizátoři vybrat 20, mezi které jsem se nějakou záhadou dostala. (Můj důvod byl, že teď hodně pracuji s grilováním ovoce kvůli Restaurant Day a k tomu balzamika prostě patří - na mém menu se usadily třeba grilované jahody v balzamikovém octu s bazalkovým cukrem a balzamikovým krémem Kalamáta s citrusy - ale na ty recept teprve bude). 

Každá z nás musí do dneška (jasně, zas to dělám na poslední chvíli) uveřejnit recept s použitím balzamikových krémů Kalamáta. No a jedna z nás vyhraje výlet do Řecka...tak proč se nesnažit, že?
 
Jednoho dne mi tak do práce přišel balíček se 4 krémy - světlým balzamikovým krémem, světlým s citrusy, čistě tmavým a také tmavým s fíky. Musím říct, že nadšená jsem ze všech a mám co dělat, abych je šetřila na RD. Nejlepší jsou podle mě ty ochucené - někomu přijdou chemické, ale mě naprosto super!
 
Původně jsem myslela, že do soutěže pošlu recept na grilované jahody, ale nakonec jsem se rozhodla, že ten přidám až spolu s článkem o Restaurant Day. Na řadu tak přišla pavlova(která je pro mě snad ještě lepším dezertem než makronky!) s rebarborou a jahodami (ach to jaro!) s balzamikovo-karamelovou omáčkou dozdobená tmavým balzamikovým krémem Kalamáta Papadimitriou. 
 
Asi by to chtělo doplnit, jak vznikl název tohoto typicky australského dezertu. Ale napsáno toho o tom bylo již tolik, že si to můžete přečíst třeba tady. A třeba je to všechno pravda.
 
Postup
 
2 bílky vyšlehejte do tužšího sněhu, na kterém se tvoří špičky, ale není suchý. Do sněhu postupně vešlehejte cukr moučku - pěkně po jedné lžíci, dokud nespotřebujete všechen. Vznikne taková táhlá "marshmallow" hmota. Do té jemně gumovou stěrkou vmíchejte škrob, extrakt i vinný ocet. 
 
Pusinkovou hmotu přesuňte na plech vyložený pečícím papírem - buď udělejte jednu velkou pavlovu nebo několik malých. Ať tak nebo tak, vždy uprostřed v "hromádce" pusinkové směsi udělejte důlek - pavlova se po upečení bude lépe skládat a šlehačka na ní bude lépe držet.
 
Pečte v troubě vyhřáté na 120°C (horkovzduch). U 6 malých pavlov to trvá přibližně 35 minut - pavlova musí být zvrchu křupavá, ale uvnitř vláčná. Jedna velká prý trvá asi hodinu, ale ozkoušené to nemám.
 
Po dopečení troubu jen vypněte a pavlovu nechte vychladnout v zavřené troubě.
 
Na ovocnou směs a omáčku omyté jahody zbavte stopek a nakrájejte na čtvrtky (nebo větší na osminy). Rebarboru očistěte ale neloupejte a nakrájejte ji na asi půl centimetrové plátky. Tím, že nebude oloupaná se vám při tepelné úpravě nerozvaří na kaši.
 
V pánvi si na středním plameni rozpusťte lžíci másla. Nejprve do pánve s máslem vložte rebarboru, je pevnější, tak potřebuje delší úpravu. Asi po minutě až dvou (až bude rebarbora opečená) přidejte jahody a asi půl minuty je opékejte. Poté vše zasypte pár lžícemi cukru krupice (množství vlastně závisí na vás - já doporučuji alespoň 2) a nechte ho na ovoci zkaramelizovat. Jakmile cukr zkaramelizuje a začne se spojovat se šťávou z ovoce, zalijte vše několika lžícemi balzamikového octa a vše spolu asi 2 minuty povařte, až se cukr s octem spojí v omáčku. Tuto směs přesuňte do misky a nechte ji před podáváním vychladnout.
 
Vychlazenou šlehačku vyšlehejte do tuha. 
 
Před podáváním sestavte pavlovu: na pusinky dejte šlehačku (nešetřete jí!) a na šlehačku jemně položte jahody, rebarboru a vše zalijte omáčkou, která vznikla při opékání ovoce z balzamika a karamelu. Nakonec dozdobte balzamikovým krémem a pusťte se do toho!
 
Jahody s balzamikem jsou klasika. Rebarbora s jahodami je klasika. No a rebarbora s jahodami a balzamikovou omáčkou, to je teprve pecka. A navíc úžasná pusinka a šlehačka. Ach-můj-bože! To je blaho!
2015-05-04 Dezerty

Autor:

Počet porcí
6
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI