Pečené mini-donutky zpět

Ingredience:
vejce4 kscukr krupice1 a 1/2 hrnkujedlá soda2 lžičky
sůl1/2 lžičkybílý jogurt2 kelímkyolej1 hrnek
hladká moukacca 3 a 1/2 hrnkumandlový extrakt2 lžičkykvalitní hořká čokoláda100 g
smetana na šlehání100 mlloupané nesolené pistácie dle chutilyofilizované maliny dle chuti
vejce 4 ks, cukr krupice 1 a 1/2 hrnku, jedlá soda 2 lžičky, sůl 1/2 lžičky, bílý jogurt 2 kelímky, olej 1 hrnek, hladká mouka cca 3 a 1/2 hrnku, mandlový extrakt 2 lžičky, kvalitní hořká čokoláda 100 g, smetana na šlehání 100 ml, loupané nesolené pistácie dle chuti, lyofilizované maliny dle chuti

Příprava

Také se Vám sbíhají sliny, kdykoli jdete kolem výkladní skříně obchodu s americkými koblihami nebo-li donuty? Mně tedy ano a občas si nějaký i koupím. Ale moc dobře vím, že je to opravdová kalorická bomba, takže se to snažím nepřehánět. Dnes mám ale pro vás recept na mini koblížky, které se tolik vyčítat nemusíte. Nejsou totiž smažené, ale pečené v troubě a také poleva je z nutričního hlediska trochu přijatelnější. Použitý jogurt pak dodá donutům vláčnou strukturu.

Já jsem tentokrát dělala opravdu mini-kousky, ale můžete si klidně udělat i větší, záleží na formě. Já jsem tu mojí pořídila na Aliexpressu, ale podobné seženete i běžně v domácích potřebách. Na ozdobu jsem použila kromě pistácií i  lyofilizované maliny, které jsou neuvěřitelně efektní a posunou koblížky zase o level výš.

Vejce s cukrem, sodou a solí prošleháme v robotu "K" metlou asi 2 minutky, jen dokud se suroviny nespojí. Přilijeme jogurt a olej a opět pár minut prošleháme. Nakonec přidáme mouku a po ní i mandlový extrakt a tentokrát důkladně šleháme, dokud nevznikne hladké, polotekuté těsto. Troubu předehřejeme na 180°C a formu na donuty vymažeme tukem. Já osobně si těsto dávám do velkého cukrářského sáčku a jednoduše jím tak naplním jednotlivá kolečka ve formě. Jde to mnohem lépe a rychleji než lžící. Otvory ve formě neplníme až po okraj, donuty by po upečení byly příliš nafouklé. Donutky pečeme 10-15 minut, podle jejich velikosti. Necháme je vychladnout na mřížce. 

Na polevu si připravíme čokoládovou ganache tak, že v kastrůlku ohřejeme (nevaříme) smetanu a do horké smetany nalámeme čokoládu, kterou za občasného míchání necháme ve smetaně rozpustit. Je důležité, abychom získali hladkou a jemnou strukturu. Ganache necháme lehce zchladnout, aby při polévání příliš rychle neztékala. Vychladlé donutky si rozložíme na mřížku a poléváme je čokoládovou polevou. Dokud není čokoláda ztuhlá, posypeme koblížky nahrubo rozdrcenými pistáciemi nebo lyofilizovanými malinami.

2019-04-16 Dezerty

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI