Perníkový závin s povidly zpět

Ingredience:
žitná mouka200 gšpaldová mouka100 gmoučkový cukr100 g
změklá hera50 gvejce M2 ksmed2 lžíce
soda1 lžičkaperníkové koření1 lžičkavanilkový cukr1 ks
sůl špetkapovidlacca 200 grum (nebo amaretto)1 - 2 lžíce
nahrubo umleté vlašské ořechy hrstrozšlehané vejce1 ks
žitná mouka 200 g, špaldová mouka 100 g, moučkový cukr 100 g, změklá hera 50 g, vejce M 2 ks, med 2 lžíce, soda 1 lžička, perníkové koření 1 lžička, vanilkový cukr 1 ks, sůl špetka, povidla cca 200 g, rum (nebo amaretto) 1 - 2 lžíce, nahrubo umleté vlašské ořechy hrst, rozšlehané vejce 1 ks

Příprava

Tento závin je prostě neskutečně dobrý a zaujme i ty, kteří nejsou vysazení na sladké. Není totiž vůbec přeslazený a navíc je z dobré žitné a špaldové mouky, takže je zase o chlup zdravější. Já jsem se s perníkovým závinem seznámila prostřednictvím mé dobré kamarádky Editky, která ho pekla a často mi ho nosila jako dobrůtku do práce ke kafču. Uchvátil mě hned na první ochutnání a věděla jsem, že si budu muset vyžádat recept. Ale celou dobu, co jsem ještě byla v práci, tak jsem se k tomu nějak nedostala, znáte to (smích). Až teď, když už do práce nechodím a závin mi už nikdo nemůže přinést, tak jsem se konečně rozhodla ho upéct. Jen jak jsem ho vytáhla z trouby, tak mě napadlo - s čím jsem vlastně tak dlouho otálela? Manžel, ten se rozplýval blahem a důrazně mi doporučil, abych ho co nejdřív udělala znovu. Takže ještě jednou moc děkuji za recept Editko! Perníkový závin už se u nás doma nikdy neztratí.

Nejdříve v míse smícháme všechny suché ingredience a pak přimícháme vejce, změklou heru i med. Důkladně vše propracujeme vařečkou  poté rukou, až získáme krásné, pevné těsto. Na vále si těsto rozdělíme na 2 poloviny - 2 záviny. Těsto podsypeme špaldovou moukou a vyválíme na vále do obdélníku, s tloušťkou cca 0,5 cm. Povidla lehce ohřejeme v kastrůlku, aby povolila, případně přidáme lžíci vody a trochu rumu a dobře rozmícháme. Konzistence by neměla být příliš tuhá, povidla musí jít dobře roztírat. Polovinu povidel natřeme na celý povrch těsta a posypeme polovinou ořechů. Srolujeme do rolády, konce přimáčkneme k sobě. Povrch závinu potřeme vejcem. Vše zopakujeme i s druhou polovinou těsta. Oba záviny dáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 150°C cca 30 minut až záviny začnou zlátnout.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

2017-05-29 Dezerty

Poznámka

Z uvedených surovin upečete 2 menší záviny.

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI