Perníkový závin s povidly zpět

Ingredience:
žitná mouka200 gšpaldová mouka100 gmoučkový cukr100 g
změklá hera50 gvejce M2 ksmed2 lžíce
soda1 lžičkaperníkové koření1 lžičkavanilkový cukr1 ks
sůl špetkapovidlacca 200 grum (nebo amaretto)1 - 2 lžíce
nahrubo umleté vlašské ořechy hrstrozšlehané vejce1 ks
žitná mouka 200 g, špaldová mouka 100 g, moučkový cukr 100 g, změklá hera 50 g, vejce M 2 ks, med 2 lžíce, soda 1 lžička, perníkové koření 1 lžička, vanilkový cukr 1 ks, sůl špetka, povidla cca 200 g, rum (nebo amaretto) 1 - 2 lžíce, nahrubo umleté vlašské ořechy hrst, rozšlehané vejce 1 ks

Příprava

Tento závin je prostě neskutečně dobrý a zaujme i ty, kteří nejsou vysazení na sladké. Není totiž vůbec přeslazený a navíc je z dobré žitné a špaldové mouky, takže je zase o chlup zdravější. Já jsem se s perníkovým závinem seznámila prostřednictvím mé dobré kamarádky Editky, která ho pekla a často mi ho nosila jako dobrůtku do práce ke kafču. Uchvátil mě hned na první ochutnání a věděla jsem, že si budu muset vyžádat recept. Ale celou dobu, co jsem ještě byla v práci, tak jsem se k tomu nějak nedostala, znáte to (smích). Až teď, když už do práce nechodím a závin mi už nikdo nemůže přinést, tak jsem se konečně rozhodla ho upéct. Jen jak jsem ho vytáhla z trouby, tak mě napadlo - s čím jsem vlastně tak dlouho otálela? Manžel, ten se rozplýval blahem a důrazně mi doporučil, abych ho co nejdřív udělala znovu. Takže ještě jednou moc děkuji za recept Editko! Perníkový závin už se u nás doma nikdy neztratí.

Nejdříve v míse smícháme všechny suché ingredience a pak přimícháme vejce, změklou heru i med. Důkladně vše propracujeme vařečkou  poté rukou, až získáme krásné, pevné těsto. Na vále si těsto rozdělíme na 2 poloviny - 2 záviny. Těsto podsypeme špaldovou moukou a vyválíme na vále do obdélníku, s tloušťkou cca 0,5 cm. Povidla lehce ohřejeme v kastrůlku, aby povolila, případně přidáme lžíci vody a trochu rumu a dobře rozmícháme. Konzistence by neměla být příliš tuhá, povidla musí jít dobře roztírat. Polovinu povidel natřeme na celý povrch těsta a posypeme polovinou ořechů. Srolujeme do rolády, konce přimáčkneme k sobě. Povrch závinu potřeme vejcem. Vše zopakujeme i s druhou polovinou těsta. Oba záviny dáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 150°C cca 30 minut až záviny začnou zlátnout.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

2017-05-29 Dezerty

Poznámka

Z uvedených surovin upečete 2 menší záviny.

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI