Pistáciové tartaletky s jahodami zpět

Křehké těsto:
máslo140 gmoučkový cukr70 gžloutky (2 - 3)60 g
hladká mouka210 gcitronová kůra (citronový olej) dle chutisůl špetka
Pistáciový krém:
mléko350 mlpistáciový puding1 ksžloutek2 ks
cukr krupice60 gpistáciová pasta30 gmáslo20 g
Zdobení:
bílá čokoláda50 gčerstvé jahody dle potřebysekané nesolené pistácie dle potřeby
meruňková marmeláda + lžička vody1 lžíce
máslo 140 g, moučkový cukr 70 g, žloutky (2 - 3) 60 g, hladká mouka 210 g, citronová kůra (citronový olej) dle chuti, sůl špetka, mléko 350 ml, pistáciový puding 1 ks, žloutek 2 ks, cukr krupice 60 g, pistáciová pasta 30 g, máslo 20 g, bílá čokoláda 50 g, čerstvé jahody dle potřeby, sekané nesolené pistácie dle potřeby, meruňková marmeláda + lžička vody 1 lžíce

Příprava

Už jako dítě jsem milovala pistáciovou zmrzlinu, přestože s pistáciemi tenkrát asi neměla nic společného. Ale já v té době ani netušila, že nějaké pistácie vůbec existují. Každopádně slabost pro tuhle příchuť se mi zachovala dodnes, nejen u zmrzliny. Proto jsem se popistáciových makronkách, pistáciových cupcakes a pistáciových dortících pustila i do pistáciových tartaletek.

Tartaletky jako takové mám moc ráda. Dají se plnit a zdobit čímkoliv, připravovat v různých velikostech i příchutích. Obvykle si je peču do zásoby do mrazáku a "vytahuji" podle potřeby. Podobně tomu bylo i u těchto pistáciových, kdy se narychlo ohlásila návštěva. Stačilo tedy jen udělat krém, nazdobit jahodami a skvělý dezert byl na stole.

Pokud nemáte formičky na tartaletky, klidně použijte velkou koláčovou formu nebo si udělejte mini tartaletky do formy na muffinky. Já obvykle kombinuji tartaletky o průměru 8 a 10 cm. 

Křehké těsto:
Změklé máslo vyšlehejte společně s cukrem, citronovou kůrou a žloutky, ne úplně do pěny, jen aby se suroviny pěkně spojily. Pak přisypte mouku se solí a krátce prošlehejte, aby vznikla "drobenka". Hmotu přesuňte na lehce pomoučněnou plochu a rychle zpracujte do kompaktního těsta. Já si pomáhám stěrkou, těsto se nelepí na ruce a během chvilky je spojené. Snažte se nepřidávat mouku. Množství žloutků je  v tomto receptu záměrně uvedeno v gramech, protože velikost vajec se může lišit. 
Hotové těsto zabalte do folie a dejte na 15 - 20 minut do lednice. Nemělo by úplně ztuhnout, aby se s ním dobře pracovalo.

Troubu předehřejte na 180 stupňů, připravte si formy na tartaletky. Množství těsta vystačí na 8 - 10 tartaletek. Pokud máte formy s nepřilnavým povrchem, není nutné vymazávat. Dále budete potřebovat luštěniny na slepé pečení a pečící papír.
Zchladlé těsto si můžete rozdělit na odpovídající počet formiček a každou část vyválet zvlášť. Nebo rozválejte polovinu těsta a současně přeneste na polovinu formiček. Těsto lehce vmáčkněte do formičky a upravte okraje. Přikryjte kouskem pečícího papíru a dno vyložte suchými luštěninami. Místo pečícího papíru se do tartaletek skvěle hodí papírové košíky na muffiny.
Dejte péct do vyhřáté trouby na 10 - 15 minut, až jsou tartaletky krásně do zlatova. Délka pečení je závislá na velikosti formiček.

Tartaletky nechte chvilku vychladnout, sundejte papír s luštěninami a opatrně je vyklopte, pozor, jsou velmi křehké. Po úplném vychladnutí je můžete plnit krémem nebo uschovat na později do mrazáku. 

Pistáciový krém: 
Trochu mléka odlijte do hrnku, rozmíchejte v něm pudingový prášek a rozšlehejte žloutky. Zbytek mléka přiveďte na mírném ohni k varu. Přilijte trochu horkého mléka do hrnečku s pudingem a promíchejte. Pak vlijte zpět do hrnce a za stálého míchaní nechte chvilku povařit. Odstavte a vmíchejte cukr, následně i máslo a pistáciovou pastu. Prošlehejte do hladka, přelijte do mísy a zakryjte folií. Tu položte přímo na horký puding, nebude se tak na folii srážet voda. Dejte vychladit do lednice, klidně i přes noc. 
 
Na zdobení si připravte:
Čokoládu rozpusťte v mikrovlnné troubě a štětcem vytřete dna všech tartaletek. Díky tomu zůstane tartaletka po celou dobu křehká a nerozmáčí se od krému. 
Pistáciový krém našlehejte a rozdělte do tartaletek. Nejlépe do jde zdobícím sáčkem s hladkou trubičkou. Ozdobte čerstvými jahodami a sekanými pistáciemi. 
Aby jahody zůstaly hezky svěží, potřete je meruňkovou glazurou. Stačí lžíci meruňkové marmelády ohřát v mikrovlnce se lžičkou vody. Promíchat a ještě teplé štětcem nanést na jahody.
Tartaletky nechte rozležet v lednici, nejlépe do druhého dne. 
2015-08-25 Dezerty

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI