Plněná jablka v županu s ořechovou omáčkou zpět

Ingredience:
jablek4 - 6 kslistové těsto500 gstrouhané vlašské ořechy70 g
rozdrcené piškoty100 gkrupicový cukr350 gžloutek4 ks
vanilkový cukr40 gdžem dle chuti200 gnastrouhaná kůra z citronu1 ks
smetana 33%0,5 l
jablek 4 - 6 ks, listové těsto 500 g, strouhané vlašské ořechy 70 g, rozdrcené piškoty 100 g, krupicový cukr 350 g, žloutek 4 ks, vanilkový cukr 40 g, džem dle chuti 200 g, nastrouhaná kůra z citronu 1 ks, smetana 33% 0,5 l

Příprava

Tento Vánoční recept znaly už i naše babičky. Na rozdíl od předchozího receptu však vyžaduje mnohem více času a péče. Mě na tom vždycky hrozně baví fakt, že veškeré základní suroviny, které potřebuji k jeho přípravě, mám z vlastní zahrádky.

Na chalupě jsem si posbíral pár ořechů, vedle z jabloně několik podzimních jablíček a džem jsme si také zavařovali sami z toho, co nám úroda dala.  

Nejprve si oloupeme jablka a zbavíme je jádřinců tak, aby zůstala celá. Poté si nachystáme náplň z rybízového, jahodového či malinového džemu, drcených vlašských ořechů, vanilkového a krupicového cukru a nastrouhané kůry z jednoho citronu. Dále si připravíme listové těsto, které tence vyválíme a nakrájíme na čtverce zhruba 15x15 cm.

Na střed každého čtverce nasypeme trochu drcených ořechů a piškotů. Jablka naplníme pomocí cukrářského pytlíku ovocnou směsí a vložíme na střed těstového čtverce.

Pak už stačí jen jablko zabalit do těsta tak, jako bychom balili šáteček, jednotlivé rohy proti sobě. Každý roh, který přeložíme, potřeme žloutkem, aby se nám šáteček nerozpadl. Vložíme do předem rozehřáté trouby na 180°C a pečeme dozlatova asi 20 minut.

K jablečnému šátečku dělávám ořechovou omáčku, která dodá tomuto dezertu ještě větší šmrnc. Její příprava je velmi snadná. Na rozpálenou pánev nalijeme smetanu a přidáme do ní podle chuti třtinový a vanilkový cukr a dva žloutky. Necháme chvíli probublat a přisypeme hrst nadrcených vlašských ořechů. Počkáme, až se chutě promísí a můžeme podávat.

www.facebook.com/RegionNaTaliri

2013-12-20 Dezerty

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostvánoce
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI