Pohanková granola zpět

Ingredience:
loupaná pohanka (kroupy)300 glněná semínka150 gslunečnicová semínka150 g
dýňová semínka50 glískové ořechy50 gsušené datle30 g
rozinky30 gdatlový sirup50 ml
loupaná pohanka (kroupy) 300 g, lněná semínka 150 g, slunečnicová semínka 150 g, dýňová semínka 50 g, lískové ořechy 50 g, sušené datle 30 g, rozinky 30 g, datlový sirup 50 ml

Příprava

Už ani nevím, kde jsem ji objevila poprvé, ale vím, že to byla láska na první kousnutí. Pamatuji si přesně, s jakou skepsí  nedůvěrou jsem se vrhla do namáčení pohanky na müsli. Müsli z pohanky? To přeci nemůže fungovat a už vůbec to nemůže chutnat dobře! To se mi honilo neustále hlavou, ale moje zvědavost byla silnější...naštěstí! Nevím jak vy, ale s pohankou jsme si k sobě hledaly cestu opravdu dlouho. Několikrát skončila v koši doprovázená nadávkami, že tu smradlavou věc už jíst nebudu! Ale jak už to bývá, o co složitější cesta, o to sladší cíl. A já musím říct, že dnes už je náš vztah víc než vřelý (smích).

Zpátky ale ke granole. Ať už trpíme nesnášenlivostí lepku nebo jen chcete změnu a obohacení vašeho snídaňového menu, je pohankové müsli to pravé. Dnes tu máte recept na mou nejoblíbenější základní kombinaci, ale fantazii se meze nekladou a přidat můžete skořici, kakao, kešu, mandle a zkrátka vše co máte rádi.

Možná se vám bude zdát množství v receptu přehnané, ale věřte mi, že není. Vsadím se s vámi, že si ji nebudete sypat jenom do jogurtu, ale většinu spořádáte jen tak samotnou při každé nenápadné procházce kuchyní.

Pohanku propláchneme přes síto, nasypeme do mísy a zalijeme dvojnásobným množstvím vody. Do druhé mísy nasypeme slunečnicová a lněná semínka a stejně jako pohanku zalijeme vodou. Prozatím tak, aby hladin vody byla cca 1 cm na mini. Takto necháme alespoň tři hodiny máčet. Hlídejte, aby pohanka byla stále dostatečně namočená, v případě potřeby vodu ještě dolijte. Se semínky buďte opatrnější, potřebujeme, aby vytvořily gel, a vodu už z nich vylívat nebudeme. V případě potřeby přilívejte tedy opatrně.

Po třech hodinách by měla mít už semínka gelovitou konzistenci. Semínek si zatím všímat nebudeme a vrhneme se na proplach pohanky. Při namáčení pohanky se vždy vytvoří jakýsi sliz, kterého se potřebujeme zbavit. Jednoduše ji tedy propláchneme studenou vodou přes sítko. Když začíná vytékat čistá voda, necháme pohanku pořádně okapat a vrátíme ji zpět do mísy.

Přisypeme semínkový gel, dýňová semínka, nahrubo posekané lískové ořechy a sušené ovoce, které pokrájíme na menší kousky. Nakonec vše dochutíme datlovým sirupem, který granolu krásně osladí a zároveň nám pomůže při jejích spojení. Teď už jen vše společně důkladně promícháme.

Pokud budete granolu sušit v sušičce jako já, nastříhejte si archy z pečícího papíru na jednotlivé pláty. Položte je na jednotlivá síta a rovnoměrně na ně granolu v tenké vrstvě rozetřete. Čím tenčí, tím bude rychleji hotová a hlavně křupavější. Dobu sušení berte prosím jako orientační, záleží na tloušťce pohankové směsi, ale i na výkonu samotné sušičky. Mně se osvědčilo suši cca 6 hodin na 70 stupňů a pak dosušovat přibližně 8 hodin na 50 stupňů. Hotovou granolu poznáte jednoduše tak, když jde snadno odlepit od pečícího papíru a rozláme se na kousky.

Granolu můžete péct samozřejmě i v troubě, jen je potřeba ji více hlídat. Při teplotě 150 stupňů by to mělo trvat cca hodinu.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

2017-05-16 Dezerty

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravyostatní
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI