Pomerančové sušenky s čokoládou zpět

Ingredience (cca 60 sušenek):
hladká mouka180 gcukr moučka80 gsůl špetka
změklé máslo130 gžloutky3 kspomeranč - jemně nastrouhaná kůra1/2 ks
kvalitní hořká čokoláda100 g
hladká mouka 180 g, cukr moučka 80 g, sůl špetka, změklé máslo 130 g, žloutky 3 ks, pomeranč - jemně nastrouhaná kůra 1/2 ks, kvalitní hořká čokoláda 100 g

Příprava

Sušenky jsou u nás oblíbené během celého roku a nevidím důvod, proč si je neupéct i na Vánoce. Můžete si vykrájet menší kolečka i jiné tvary, klidně třeba andělíčky, hvězdičky či zvonečky, ať s těmi Vánocemi ještě více ladí. Když už by vám nestačila ta pomerančová vůně a chuť, protože tu já mám s Vánocemi spojenou už od dětství. I když už se na ně fronty dávno nestojí, pomeranče (a mandarinky) prostě k Vánocům patří.

V míse smícháme mouku, cukr a sůl, přidáme máslo nakrájené na plátky a prsty (nebo v robotu se sekacími noži či drátěnou metlou) promneme na hrubou drobenku. Přidáme rozšlehané žloutky a pomerančovou kůru a vypracujeme jemné a nadýchané, lehce lepivé těsto (podle potřeby přilijeme trochu vody nebo přisypeme mouku). Pracujeme rychle, aby se máslo nezačalo rozpouštět. Hotové těsto zformujeme v kouli, zabalíme do potravinářské fólie a necháme přes noc odležet v lednici.

Troubu předehřejeme na 180°C. Na pomoučněném vále těsto vyválíme na plát asi 3 - 5 mm vysoký vykrajujeme sušenky a pečeme je zhruba 6 - 8 minut, záleží na tloušťce těsta. Necháme krátce zchladnout na plechu a pak přendáme na mřížku.

Vychladlé sušenky máčíme z půlky v rozpuštěné čokoládě.

2017-12-21 Dezerty

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostvánoce
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI