Quinoová kaše s jablky pro děti od 6 měsíců zpět

Ingredience:
quinoa (použila jsem bílou)1/2 hrnkuvoda/mléko/rostlinné mléko1,5 hrnkuvětší jablko1 ks
skořice1/2 lžičkyricotta či tvaroh (od 1 roku)1 vrchovatá lžíce
quinoa (použila jsem bílou) 1/2 hrnku, voda/mléko/rostlinné mléko 1,5 hrnku, větší jablko 1 ks, skořice 1/2 lžičky, ricotta či tvaroh (od 1 roku) 1 vrchovatá lžíce

Příprava

Cinik by o ní řekl, že je to taková zahuštěná přesnídávka. Výživář by řekl, že je to dobrá snídaně bohatá na sacharidy i bílkoviny. A máma říká, že je to rychlovka, která dětem chutná.

Quinou alespoň dvakrát propláchněte a poté dejte do hrnce a přidejte trojnásobné množství vody. Přihoďte také oloupané a na měsíčky nakrájené jablko a cca půl lžičky skořice. Přiveďte k varu, stáhněte plamen, přikryjte poklicí a vařte, dokud se všechna voda nevsákne (mělo by to trvat přibližně čtvrt hodiny). Poté hrnec odstavte, přidejte vrchovatou lžíci ricotty, tvarohu nebo jiného mléčného výrobku (dětem do 1 roku doporučuju jen jogurt nebo zakysanou smetanu, případně můžete vynechat zcela, kaše je chutná i bez toho) a společně rozmixujte. Můžete doladit přidáním dalších jablek, oříšků nebo libovolných semínek.

Já jsem zdobila karamelizovanými jablky. Pokud je budete chtít také vyzkoušet, pak v pánvi rozehřejte lžíci přepuštěného másla a opečte na ní na kolečka nakrájená jablka (o síle zhruba 5 mm). Až budou jablka ze spodní strany hotová, poprašte je krystalovým cukrem a obraťte. Cukr v másle zkaramelizuje a vytvoří dokonalou baštu. Tuto úpravu bych ale u nejmenších dětí nevolila, jde samozřejmě o přidaný cukr.

Dětská specifika:

  • Quinoa je vhodná pro děti od 6 měsíc, proto tedy věkové stanovení celého receptu.
  • Pozor na skořici jakožto alergen (doporučuji spíše až od 1 roku).
  • Ricotta či tvaroh je vhodný od 1 roku, dětem od 9 měsíců můžete kaši zjemnit jogurtem či zakysanou smetanou. Nejmenším dětem můžete úplně vynechat, kaše je chutná i bez toho.
  • Kaše je přirozeně sladká, není potřeba ji malým dětem doslazovat.
2018-11-20 Dezerty

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy20 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI