RAW brownies zpět

Ingredience:
vlašské ořechy250 gdatle150 gnepražené kakao70 g
suché mandle100 gsůl1/4 lžičky
vlašské ořechy 250 g, datle 150 g, nepražené kakao 70 g, suché mandle 100 g, sůl 1/4 lžičky

Příprava

Raw brownies jsem měla v merku už předlouho. A mrzí mě, že jsem tak dlouho váhala, protože to je nejlepší RAW záležitost, jakou jsem kdy jedla! Nebe v puse, fakt. Úplně si to dokážu představit nakrájené na malé kostičky místo vánočního cukroví... Asi tento nápad zrealizuji, protože tyto brownies jsem rozhodně nedělala naposledy!

Hrozně ráda dělám RAW recepty a to hned z několika důvodů. Za prvé, jsou jednoduché - většinou si vystačíte s mixérem, mísou a formou. Za druhé - jsou nabité energií. Vím, že to bude znít až směšně, ale když si dám kousek RAW dezertu, opravdu cítím, jak pro sebe něco dělám. Ano, možná to je vsugerované.. Ale možná také ne.. A konečně za třetí - nemusíte zapínat troubu, čímž bude vaše vyúčtování elektřiny zase o něco veselejší.

A nyní zápory RAW dezertů. Tak předně - jsou finančně náročnější. Přeci jenom ta spousta ořechů a sušeného ovoce něco stojí a v tomto případě je nutno zainvestovat do kvalitnějších, ideálně bio surovin. Protože nekvalita se zde opravdu za nic neschová. Jsou to jednoduché, čisté chutě a jakýkoliv nežádoucí čmuch nebo ocásek na konečném dojmu velmi ubírá. A za druhé - musíte být velmi opatrní s porcemi. Jsou to samé ořechy, sušené ovoce, vše velmi kalorické a vydatné suroviny. Proto si vždy dávejte takovou tu maličkatou francouzskou porcičku. Což ale může být i výhoda, protože nás i malý kousek zasytí na velmi dlouhou dobu a naše bříško zůstane krásně ploché :) 

Dnes jsem si připravila RAW brownies z dílny Sarah z Mynewroots. Opět. Tak se mi zdá, že za chvíli toto bude blog Mynewroots, jen přeložený do češtiny. Sice si můžete myslet: "proč to dělá, vždyť si každý může přečíst originál", ale právě si říkám, že třeba ne. Třeba ne všichni vládnou angličtinou a možná lidé, kteří nemají čas na prolézání zahraničních blogů ocení, když se nějaký dobrý recept objeví rovnou v české mutaci.

RAW nepražené kakao
V čem se nepražené kakao liší od klasického kakaa? Vizuálně se liší barvou. Barva praženého kakaa je velmi tmavě hnědá, občas do červena. Oproti tomu nepražené kakao má barvu světlounce hnědou. I chuťově se liší, řekla bych, že nepražené kakao je trpké, trochu. Možná. Nevím. Samotné ho neláduju a v RAW pohankové kaši nebo jiných dezertech mi jeho chuť přijde výborná.

Nepražené kakao je velmi bohaté na rostlinné polyfenoly. Nejprospěšnější z nich jsou flavonoidy, které jsou považovány zaantioxidanty. Ve skutečnosti obsahuje nepražený kakaový prášek mnohem více antioxidantů na 100 gramů než acai, goji nebo borůvky. Antioxidanty tvoří neskutečných 10% váhy kakaového prášku. Jen si připomeňme, že antioxidanty neutralizují volné radikály, zabraňují oxidaci škodlivého LDL cholesterolu v krvi.

Nepražené kakao je největším zdrojem hořčíku ze všech potravin. Hořčík je důležitý pro stavbu a růst kostí a zubů, přenos nervových signálů, uvolnění svalů. Ano, když vás bolí svaly, chytáte křeče, pravděpodobně budete mít nedostatek hořčíku, což je nejběžnější nedostatek nějakého minerálu v západním světě. 

Množství 28 gramů nepraženého kakaa (což přiznejme si, není vůbec nereálné zkonzumovat) obsahuje přibližně 314% doporučené denní dávky železa. Z toho budou mít zajisté velikou radost anemické slečny a dámy. Jezte čokoládu! Pokud možno z nepraženého kakaa. Železo je nezbytné pro přenos kyslíku v krvi. 

Kakao je také bohaté na vápník, ale i přes to ho nemůžeme považovat za jeho dobrý zdroj. Má totiž zároveň vysoký obsah kyseliny šťavelové, která narušuje vstřebávání vápníku. 

Suroviny jsem trošku přizpůsobila českým poměrům. V RAW receptech se většinou používají měkké a velké Medjoolské datle, ale v Čechách je téměř nenajdete. Proto použijte datle v bio kvalitě a nechte změknout a nabýt na objemu aktivací ve vodě. A stačí jich tak mnohem menší množství.

Postup:
Mandle nechte přes noc namočit, ráno oloupejte a na hrubo nasekejte. (V původním receptu jsou sice mandle nemáčené, ale považuji to za lepší variantu viz zde)

Datle propláchněte a zalijte vodou, aby byly všechny ponořené. Nechte odmočit alespoň dvě hodinky.  

Vlašské ořechy dejte do nožového mixéru a rozmixujte na jemný prášek. Přidejte kakaový prášek, sůl a pomocí několika pulzů promixujte dohromady.

Postupně přidávejte okapané datle, pěkně jednu za druhou. Výsledkem by měla být drobivá, ale lepivá hmota.

V míse smíchejte hmotu z mixéru s nasekanými mandlemi.

Menší pekáček si vyložte pečícím papírem a směs do něj natlačte (možná bude potřeba trocha síly). Nechte odležet v lednici (lépe se krájí až po úplném vychlazení).

P.S.: Pro efekt můžete poprášit trochou kakaa a posypat nasekanýma mandličkami (ty si ale nezapomeňte zavčas oddělit nebo navýšit množství :))

2013-12-06 Dezerty

Autor:

Počet porcí
10
 porcí
Typ jídladezerty
Receptspeciální diety
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravystudená kuchyně
Příležitostnávštěva
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI