Red velvet dort + cream cheese icing zpět

Ingredience na korpus: hladká mouka340 gkysané podmáslí250 ml
cukr moučka200 golej150 gkukuřičný škrob100 g
kakao20 gM - vejce2 kskypřící prášek10 g
červené gelové bravivo sůl špetka
Cream cheese icing:
cream cheese (smetanový sýr)600 gsmetana200 gcukr moučka150 g
máslo120 gvanilkový extrakt1 lžíce
Ingredience na korpus: , hladká mouka 340 g, kysané podmáslí 250 ml, cukr moučka 200 g, olej 150 g, kukuřičný škrob 100 g, kakao 20 g, M - vejce 2 ks, kypřící prášek 10 g, červené gelové bravivo , sůl špetka, cream cheese (smetanový sýr) 600 g, smetana 200 g, cukr moučka 150 g, máslo 120 g, vanilkový extrakt 1 lžíce

Příprava

Maminka měla narozeniny. Jelikož miluje červenou barvu, odhodlala jsem se, že právě pro ni upeču slavný red velvet dort. Tento světově známý moučník má lehkou chuť čokolády, nádhernou červenou barvu a perfektně ladí s krémem ze smetanového sýra. Červený nádech těsta má způsobit chemická reakce mezi vinným octem, podmáslím a kakaovým práškem. Nicméně v dnešní době se používá červené barvivo, jelikož chemická reakce se málokomu povede.
Tento recept je snadný, vláčný a na korpus není třeba mixéru. Vyzkoušejte a nebudete litovat.

Předehřejte troubu na 160°C. Dno formy vyložíme pečícím papírem a boky lehce potřeme olejem. Ve velké míse promícháme mouku, škrob, kakao, prášek do pečiva a sůl. V druhé misce rozmícháme vejce, cukr, olej a podmáslí s barvivem. Já používám červenou gelovou barvu od Wiltona. Tekutou směs pomalu začneme vmíchávat do sypké. Stačí metličkou nebo stěrkou a těsto máme krásně hladké, bez žmolků. Hotovou hmotu přendáme do formy a dáme péct. Pečeme zhruba 45-50min. Většina receptů, které jsem viděla, těsto rozdělila na poloviny a pekla ve dvou formách při 175°C 25-30min, ale to mi přišlo zbytečné. Hotově těsto vyzkoušíme špejlovou klasikou. Zapíchneme do středu a pokud je po vytažení suchá, máme hotovo. Korpus vyndáme a dáme 10min stranou. Poté opatrně vyjmeme z formy a necháme na mřížce zcela vychladnout.

Krém:
Cream cheese je měkký smetanový sýr s vysokým obsahem tuku. Ve světě se může lišit jak vlhkostí, tak obsahem tuku. Vyhlášený je samozřejmě Philadelphia a velmi podobný je Mascarpone. Nicméně oba tyto sýry jsou v našich krajích poněkud drahé a ne každý si je může v tomto množství pořídit. Hodně lidí ho nahrazuje pomazánkovým máslem, což já nepreferuji. Zatím používám smetanový sýr vyrobený z bílého jogurtu, ale do budoucna se chystám udělat opravdovější, tak určitě bude recept. Na toto množství jsem tedy použila 1kg smetanového bílého jogurtu (Choceňský Max), který jsem dala do plátýnka, zavázala a zavěsila nad mísu, kam odkapává syrovátka. Takto jsem nechala přes noc (v lednici).
Máslo o pokojové teplotě vyšleháme 2-3min na střední rychlost v mixéru, aby bylo krásně nadýchané. Přidáme prosátý cukr a promícháme. Přidáme sýr (studený z lednice) a extrakt. Šleháme při nejnižší rychlosti zhruba 10min. Krém musí být měkký a načechraný. Nakonec už jen vlijeme vychlazenou smetanu a krátce vyšleháme (na nízkou rychlost, při vysokých otáčkách by krém mohl zřídnout). Jakmile smetana zhoustne a krém drží pevný tvar, dáme do lednice na 1-2hod vychladit.
Nyní už jen stačí korpus rozkrájet, slepit krémem, nazdobit a máme hotovo.
Poznámka: Korpus je dobré péct 2dny před servírováním. Jeden den se nechá uležet, druhý den se nazdobí a odpočine si do třetího dne, kdy bude nemilosrdně sež... snězen. Dort totiž chutná nejlépe 1-2dny odležený, kdy se chutě krásně propojí.
Tip: Tento dort je hutnější, ale vláčnější oproti klasickým korpusům právě díky podmáslí. Pokud ho doma nemáte nebo nemůžete sehnat, zkuste si doma udělat své vlastní. Stačí jen smíchat 250ml mléka s 1 lžící jablečného octa nebo citrónové šťávy a necháme stát při pokojové teplotě po dobu asi 15min. V nouzi nejvyšší lze podmáslí nahradit bílým jogurtem.

2015-02-02 Dezerty

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravyostatní
Příležitostnarozeniny
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojaperitiv
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI