Red velvet zpět

Ingredience:
hladká mouka310 gkakao1 lžičkasoda na pečení1 lžička
sůl špetkamáslo pokojové teploty113 gcukr krupice300 g
vejce2 ksolej (řepka, slunečnice)50 mlvanilka dle chuti
podmáslí240 mlčervené gelové barvivo dle potřebyvinný ocet (5%)1 lžíce
Krém:
mascarpone500 gšlehačka 33%250 mlztužovač1 ks
cukr moučka150 g
hladká mouka 310 g, kakao 1 lžička, soda na pečení 1 lžička, sůl špetka, máslo pokojové teploty 113 g, cukr krupice 300 g, vejce 2 ks, olej (řepka, slunečnice) 50 ml, vanilka dle chuti, podmáslí 240 ml, červené gelové barvivo dle potřeby, vinný ocet (5%) 1 lžíce, mascarpone 500 g, šlehačka 33% 250 ml, ztužovač 1 ks, cukr moučka 150 g

Příprava

Často peču dorty na zakázku. Posledních pár let je velmi oblíbený Red velvet. Jak pro svou jednoduchost, tak i vláčnost.

Máslo, vejce, barvivo a cukr si vyšlehejte do pěny. Přidejte olej, podmáslí a opatrně zapracujte. Sodu, kakao, sůl a mouku si prosejte do misky. Zapracujte stěrkou, ať vám příliš hmota nepadne. 

Dvě dortové formy (24 cm) si vyložte pečícím papírem a zajistěte obručí. Zbytek papíru zvenčí obstřihněte. Stěny není třeba vymazávat. Těsto je dost mastné a po upečení od formy samo odskočí. Pokud máte přesto strach, stačí jen do výšky 2 cm potřít formu prstem od másla.

Na závěr do těsta přidejte ocet. Dobře promíchejte, rozdělte na dvě části a hned vkládejte do trouby. 

Pokud se vám nevlezou dvě formy úhlopříčně do trouby jako mně, tak pečte každý korpus zvlášť. Je třeba ale, abyste ocet rozdělili na dvě části. Než by se vám upekl první korpus, tak ten druhý by vám už nenaskočil. Po přidání octa vznikne spolu se sodou bouřlivá reakce, která způsobí nadýchanost těsta.

Pečte v předehřáté troubě 35 minut na 180°C.

Vychladlé korpusy zabalte do potravinářské fólie a nechte uležet v chladu nejlépe do druhého dne. S korpusy se pak lépe pracuje. Hned po upečení jsou příliš křehké. Do druhého dne se krásně rozleží a jsou více vláčné.

Krém si připravíte z dobře vychlazené šlehačky, ztužovače a cukru. Vyšlehejte dokonalou šlehačku a spojte s mascarpone. 

Co se týče barviva, tka je moc druhů. Pokud trváte na výrazně rudé barvě, vynechejte kakao a použijte gelovou barvu - extra red. 

Dobrou chuť!

2019-01-17 Dezerty

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI